Antena 3 CNN Externe UE ar putea trimite o misiune navală în Gaza

UE ar putea trimite o misiune navală în Gaza

UE ar putea trimite o misiune navală în Gaza
Sursa foto: catherine ashton
17 Iun 2010   •   04:25

UE ar putea trimite o misiune navală în Gaza pentru a ajuta la controlul tranzitului de bunuri dacă Israel ridică blocada instituita asupra teritoriului palestinian, arăta şeful de politică externă al uniunii.

 

Catherine Ashton declara că ar putea exista o "opţiune maritimă pentru misiunea CSDP (Politica de apărare şi securitate comună)," adăugând totuşi că o asemenea misiunea ar fi "mai complexă" decât ajutarea la monitorizarea tranzitului terestru înspre Gaza.Israel este sub o presiune imensă pentru a ridica blocada, instituită în 2007, după ce un comando israelian a efectuat un raid asupra unei flotile umanitare pentru Gaza în urma căruia au murit nouă activişti turci.

Cabinetul israelian s-a întâlnit miercuri pentru a lua în discuţie o propunere internaţională pentru o ridicare a blocadei, dar întâlnirea s-a încheiat fără o concluzie clară.

Ashton sublinia că ?ce s-a întâmplat pe mare, în largul Gaza, este inacceptabil." Ea a cerut guvernului israelian să permită ajutoarelor umanitare, mărfurilor comerciale şi civililor să "intre şi să iasă din Gaza, în mod normal ," doar armele şi alte bunuri "unde Israel are preocupări de securitate legitime" să fi interzise.

Ashton a mai adăugat că misiunea de frontieră a UE la Rafah, vama dintre Gaza şi Egipt, inactivă din 2005, ar putea fi reactivată.

"Blocada afectează oamenii obişnuiţi, împiedică reconstrucţia şi alimentează radicalismul" şi "consolidează Hamas," grupul islamist ce controlează Fâşia Gaza.

Totuşi, ea admitea că nu va fi uşor să se ajungă la un acord pentru ridicare blocadei.

Pe de altă parte, grupurile pro-palestiniene au anunţat în parlamentul european că vor trimite o altă flotilă umanitară în Gaza luna următoare, similare celei atacate de Israel.

×
Subiecte în articol: catherine ashton Fasia Gaza
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close