Antena 3 CNN Externe Un jurnalist britanic susţine că armata siriană a aflat de la televizor despre atacul chimic de lângă Damasc

Un jurnalist britanic susţine că armata siriană a aflat de la televizor despre atacul chimic de lângă Damasc

Un jurnalist britanic susţine că armata siriană a aflat de la televizor despre atacul chimic de lângă Damasc
de M.T.    |    19 Sep 2013   •   17:00

Trupele armatei siriene ar fi aflat de la televizor de atacul chimic comis la 21 august lângă Damasc, susţine jurnalistul britanic Robert Fisk, într-un articol apărut în ediţia de joi a cotidianului The Independent, potrivit Agerpres.

Fisk a scris că soldaţii din unitatea armatei guvernamentale siriene se temeau ei înşişi că vor avea de suferit de pe urma gazelor toxice, după ce au aflat de la televizor despre atac.

Ca un amănunt interesant, comandatul unităţii respective este cel pe care occidentalii îl consideră unul din posibilii vinovaţi de utilizarea armelor chimice lângă Damasc.

Jurnalistul britanic se bazează pe relatările unui prieten sirian, de asemenea ziarist şi fost luptător în trupele speciale. Acesta se afla la Moadamiyeh, o periferie a Damascului, în data de 21 august.

Sirianul a povestit că în ziua atacului se afla pe lângă Brigada nr.4 de blindate, subordonată fratelui preşedintelui sirian, Maher al-Assad, şi şi-a amintit despre tiruri puternice de artilerie trase de forţele guvernamentale asupra poziţiilor rebelilor, declarând însă că în acel moment nu a ştiut nimic despre o posibilă utilizare a armelor chimice în zona Damascului.

„Ceea ce îşi aminteşte el este preocuparea trupelor guvernamentale că trebuiau să lupte în mijlocul gazelor nocive, atunci când au văzut la televizor primele imagini ale victimelor atacului”, scrie Robert Fisk.

Soldaţii sirieni dispun de măşti de gaze, însă niciunul din militarii aflaţi în acea zi în zonă nu a fost văzut purtând acest echipament. Făcând referire la acelaşi jurnalist sirian, corespondentul The Independent scrie că, după conflictul din Libia, în Siria au apărut multe arme ruseşti şi piese de artilerie de contrabandă, care se află acum în mâinile diverselor grupuri combatante.

Autorităţile siriene au declarat în mod repetat că nu au folosit arme chimice, atribuind rebelilor responsabilitatea pentru acesta.

×
Subiecte în articol: Siria criza Siria arme chimice Damasc marturie
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close