Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană cere Ucrainei eliberarea Iuliei Timoşenko înainte de a semna orice acord de colaborare

Uniunea Europeană cere Ucrainei eliberarea Iuliei Timoşenko înainte de a semna orice acord de colaborare

Uniunea Europeană cere Ucrainei eliberarea Iuliei Timoşenko înainte de a semna orice acord de colaborare
Sursa foto: Foto: Intact Images
de N.B.    |    20 Dec 2011   •   09:50

Uniunea Europeană a avertizat Ucraina că nu va semna un acrod pentru asociere comercială și politică dacă Executivul de la Kiev nu va lua măsuri pentru a o elibera Iulia Tioșenko, fostul prim miinstru al Ucrainei, relatează Wall Street Journal.

Summitul de luni de la Kiev a fost considerat de ambele părți drept un pas înainte către stabilirea unor relații politice mult mai bune și încheierea unui acord pentru liberalizarea comerțului.

Totuși, temele de discuție au fost dominate de soarta fostului prim ministru al Ucrainei, condamnată la închisoare în luna octombrie pentru abuz în serviciu și corupție.

Președintele Consiliului European Herman Van Rompuy i-a spus președintelui ucrainean că semnarea acordului va depinde de circumstanțele politice, manifestându-și îngrijorarea cu privire la implicarea politcului în actul Justiției.

Președintele Ucrainei nu a dat niciun fel de indiciu privind situația Iuliei Timoșenko, părând că nu este dispus să de înapoi și să ceară eliberarea acesteia.

După o întâlnire care a durat aproximativ două ore, președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și Herman Van Rumpuy au declarat că alegerile parlamentare de anul viitor vor fi un test important pentru Ucraina. Cei doi l-au cerut lui Viktor Ianukovici să grăbească reforma sistemului judiciar, să asigure libertatea mass media și libertatea de asociere.

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close