Antena 3 CNN Externe UPDATE. Preşedintele Italiei nu demisionează: Sunt determinat să asum iniţiative pentru depăşirea situaţiei

UPDATE. Preşedintele Italiei nu demisionează: Sunt determinat să asum iniţiative pentru depăşirea situaţiei

UPDATE. Preşedintele Italiei nu demisionează: Sunt determinat să asum iniţiative pentru depăşirea situaţiei
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
30 Mar 2013   •   14:50
Update 14:50 - Preşedintele Italiei a anunţat că a însărcinat "două grupuri restrânse de personalităţi variate" să caute o soluţie pentru alcătuirea viitorului guvern, în contextul impasului politic, relatează AFP.
   
Preşedintele a exclus posibilitatea de a demisiona înainte de încheierea mandatului, pe 15 mai.
   
"Sunt determinat să asum iniţiative pentru depăşirea situaţiei de impas politic", a spus Napolitano.

-------------------

Preşedintele italian Giorgio Napolitano ia în considerare demisia, pentru a permite o nouă rundă de alegeri, după ce demersurile de a forma un nou guvern au eşuat, a declarat o persoană apropiată situaţiei, citată de Reuters.

"Ideea este luată în considerare, alături de multe altele", a declarat persoana în cauză, sub anonimat. Aceeaşi sursă a adăugat că preşedintele va anunţa următorii paşi săptămâna viitoare.

Toată presa centrală din Italia a transmis că Napolitano, al cărui mandat de preşedinte se termină în luna mai, ia în considerare demisia, pentru a ocoli anumite elemente constituţionale care previn dizolvarea Parlamentului în ultimele luni de mandat ale preşedintelui.

Napolitano s-a întâlnit vineri cu liderii coaliţiei de centru-stânga, coaliţiei de centru-dreapta şi mişcării populiste Cinci Stele, dar consultările nu au oferit nicio posibilitate de formare a unei majorităţi parlamentare pentru susţinerea guvernului.

Liderul Partidului Poporul Libertăţii, Silvio Berlusconi, a constatat că nu există altă soluţie decât alcătuirea unei coaliţii între forţele de centru-stânga şi cele de centru-dreapta.

Berlusconi şi-a afirmat din nou disponibilitatea de a forma o coaliţie cu forţele de centru-stânga avându-l pe Pier Luigi Bersani sau alt lider democrat ca premier.

„Poziţia noastră a rămas cea stabilită după aflarea rezultatelor alegerilor. Am fost şi suntem în continuare dispuşi să formăm un guvern de coaliţie la care să participe Partidul Poporul Libertăţii, Partidul Democrat, Liga Nordului şi Alegerea Civică", a declarat fostul premier la finalul consultărilor cu preşedintele ţării, excluzând în acelaşi timp posibilitatea susţinerii unui guvern tehnocrat.

Cu toate acestea, Luigi Zanda, liderul grupului democrat din Senat, a declarat că este „foarte dificil" să fie imaginată o coaliţie cu principalul adversar, Partidul Poporul Libertăţii.

Premierul desemnat Pier Luigi Bersani, liderul Partidului Democrat din Italia, a anunţat joi seară că nu are majoritate parlamentară şi a cerut intervenţia preşedintelui.

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close