Antena 3 CNN Externe URSS a vrut să atace China cu bomba nucleară în 1969

URSS a vrut să atace China cu bomba nucleară în 1969

URSS a vrut să atace China cu bomba nucleară în 1969
Sursa foto: arma nucleara
14 Mai 2010   •   00:40

Uniunea Sovietică a fost pe punctul de a lansa un atac nuclear contra Chinei în 1969 şi a dat înapoi după ce SUA a comunicat Moscovei că un asemenea pas ar începe al Treilea Război Mondial, potrivit unui istoric chinez.
Extraordinara opinie, publicată într-o publicaţie a Partidului Comunist din China, demonstrează că lumea a fost periculos de aproape de un război nuclear la doar şapte ani după criza rachetelor din Cuba.
Liu Chenshan, autorul unor serii de articole ce enumeră cinci ocazii în care China a fost ameninţată nuclear din 1949, scrie că cea mai serioasă dintre ele a fost în 1969 când s-a atins apogeul unei dispute privind graniţele între Moscova şi Beijing, conflict ce a dus la moartea a peste 1000 de persoane de ambele părţi.
El declara că diplomaţii sovietici au avertizat Washingtonul în legătură cu planurile Moscovei "de a elimina ameninţarea chineză şi să scaape de acest aventurier modern," cu un atac nuclear, cerând SUA să rămână neutră.
Cu toate acestea, istoricul susţine că Washington a spus Moscovei că SUA nu vor sta deoparte , ci vor lansa propriul atac nuclear contra URSS dacă atacă China, lansând rachete nucleare spre 130 de oraşe sovietice.
Ameninţarea a funcţionat şi a forţat cele două state să îşi reglementeze disputa frontalieră la masa negocierilor.
El citează miniştri sovietici şi diplomaţi din acea perioadă. Istoricul arată că pe 15 octombrie 1969, premierul sovietic Aleksei Kosigin i-a spus liderului sovietic Leonid Brejnev că Washington a realizat planuri detaliate pentru un atac nuclear dacă URSS atacă China.
SUA au arătat că interesele Chinei sunt strâns legate de ale sale. Washington considera atunci URSS o ameninţare mai mare decât China şi dorea un Beijing puternic pentru a contrabalansa puterea sovietică.
Preşedintele SUA Richard Nixon se temea şi de efectul unui război nuclear asupra celor 250.000 de trupe din Asia-Pacific şi era încă iritat de refuzul din urmă cu cinci ani de a lansa un atac comun URSS-SUA contra programului nuclear al Chinei ce se dezvolta.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: arma nucleara atac nuclear URSS
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close