Antena 3 CNN Externe Van Rompuy nu mai vrea tăieri în proiectul de compromis al bugetului UE pentru 2014-2020

Van Rompuy nu mai vrea tăieri în proiectul de compromis al bugetului UE pentru 2014-2020

Van Rompuy nu mai vrea tăieri în proiectul de compromis al bugetului UE pentru 2014-2020
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
de M.Z.    |    27 Noi 2012   •   22:52

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, le-a transmis marţi deputaţilor europeni refuzul de a introduce reduceri suplimentare în propunerea de compromis pentru bugetul perioadei 2014-2020, aşa cum cer mai multe state membre.

"Acordul pentru buget va fi sub un nivel inferior propunerii Comisiei Europene, însă nu se pune problema de a merge sub reducerile pe care, din păcate, am fost nevoit să le propun deja", a declarat  Van Rompuy, potrivit AFP.

Şeful Consiliului European a propus un compromis cu angajamente de 973 de miliarde de euro, însemnând cu 75 de miliarde de euro mai puţin decât cererea Comisiei Europene. Propunerea reprezintă 1,01% din produsul intern brut (PIB) al UE.

Summitul de vineri de la Bruxelles a eşuat, după ce cancelarul german Angela Merkel şi premierul David Cameron au cerut reduceri suplimentare de 30 de miliarde de euro.

Parlamentul European (PE) i-a cerut lui Van Rompuy să reziste presiunilor şi şi-a reiterat dreptul de veto în cazul unui acord neconvenabil.

"Parlamentul European are drept de veto. Nu trebuie să uităm acest lucru", a reamintit copreşedintele grupului Verzilor, Daniel Cohn-Bendit.

Liderul grupului socialist din PE, Hannes Swoboda, a denunţat dur, la rândul său, dorinţa liderilor din UE de a aplica tăieri în toate capitolele bugetului.




×
Subiecte în articol: Herman Van Rompuy
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close