Washington Post: România, un exemplu al erodării consensului politic şi echilibrului puterii

de G.S.    |    14 Iul 2012   •   11:14
Washington Post: România, un exemplu al erodării consensului politic şi echilibrului puterii Foto: aztv.az

Situaţia din România a atras atenţia Washington Post care publică, în ediţia electronică de sâmbătă, în pagina de opinii, un editorial intitulat "Mutările represive ale României" (Romania's repressive moves) în care critică "erodarea alarmantă a consensului politic şi echilibrului puterii".
   
Relatările despre criza din Europa au tins să se concentreze pe problemele economice, în timp ce prejudiciul politic tot mai mare adus instituţiilor, şi democraţiei înseşi, este uneori omis. "Dar în câteva ţări s-a produs o erodare alarmantă a consensului politic şi a echilibrului puterii constituţional, condusă de populişti care exploatează nemulţumirea publică faţă de dificultăţile economice", afirmă cotidianul.
   
Ultimul exemplu este România, unde un nou premier de stânga a făcut presiuni pentru a înlătura orice control asupra Guvernului său în timp ce încearcă să forţeze îndepărtarea din funcţie a preşedintelui ţării. Victor Ponta a alarmat alte guverne UE precum şi administraţia Obama prin încercarea rapidă de consolidare a puterii, afirmă Washington Post.
   
Prezentând situaţia din România şi rezumând rezultatele vizitei la Bruxelles a premierului român, cotidianul conchide că "mai devreme sau mai târziu, românii vor descoperi că, la fel ca în restul Europei, nu există o soluţie rapidă sau uşoară pentru problemele economice - mai ales atunci când aceasta implică scurtcircuitarea democraţiei".
   
Într-o precizare de ordin general care apare pe site-ul cotidianului, se arată că editorialele reprezintă viziunea Washington Post ca instituţie, aşa cum este stabilită ea prin dezbaterile între membrii consiliului editorial.

x close