Antena 3 CNN Externe Guvernul SUA a vândut albumul unicat al trupei hip-hop Wu-Tang Clan, cumpărat anterior de un mogul pharma pentru 2 milioane de dolari

Guvernul SUA a vândut albumul unicat al trupei hip-hop Wu-Tang Clan, cumpărat anterior de un mogul pharma pentru 2 milioane de dolari

Autoritățile americane au vândut albumul "Once upon a time in Shaolin" (A fost odată în Shaolin), lansat în 2015 într-un unic exemplar de trupa hip-hop Wu-Tang Clan, scrie presa internațională.

Guvernul SUA a vândut albumul unicat al trupei hip-hop Wu-Tang Clan, cumpărat anterior de un mogul pharma pentru 2 milioane de dolari
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    28 Iul 2021   •   09:24

Albumul fusese achiziționat de Martin Shkreli, fondatorul unui grup pharma, condamnat în 2018 pentru fraudarea investitorilor.

Shkreli a cumpărat albumul cu 2 milioane de dolari. Trimis în închisoare până în 2022, el a fost obligat de instanță și la plata unei amenzi de 7,4 milioane de dolari.

Pentru că Shkreli nu avea suficienți bani lichizi în conturi, tribunalul a decis confiscarea mai multor bunuri de valoare ale acestuia, între care o operă de artă a lui Pablo Picasso și albumul Wu-Tang Clan.

Autoritățile americane nu au dezvăluit cine a cumpărat albumul hip-hop și nici suma plătită pentru aceasta, invocând un acord de confidențialitate cu noul proprietar.

Însă avocatul lui Martin Shkreli a declarat presei americane că prețul de vânzare a fost "semnificativ" mai mare decât cel plătit de clientul său.

Un album în exemplar unic, în semn de sfidare față de streaming și piraterie

Trupa Wu-Tang Clan a lucrat patru ani la albumul "Once upon a time in Shaolin".

Artiștii au decis să îl lanseze în exemplar unic, considerând că valoarea muzicii contemporane s-a degradat în contextul pirateriei și a streaming-ului online.

Albumul include o cutie de alpaca gravată manual și un manuscris legat în piele cu versurile cântecelor.

După ce au aflat că Martin Shkreli este cumpărătorul exemplarului unic, grupul a decis să doneze o parte din venituri organizațiilor caritabile.

Cel mai detestat om din America

Martin Shkreli a devenit cunoscut publicului larg în 2015, când a fondat Turing Pharmaceuticals și a cumpărat medicamentul anti-parazitar Daraprim, căruia i-a crescut prețul cu 5.000%, la 750 de dolari pentru o pastilă.

Daraprim este utilizat în tratamentul SIDA, al femeilor însărcinate și al vârstnicilor.

După această operațiune, Shkreli a fost supranumit "cel mai detestat om din America".

În decembrie 2015 a fost acuzat de fraudă cu valori mobiliare și de jefuirea celor două fonduri de investiții pe care le-a creat.

În prezent, fostul investitor își execută pedeapsa în Centrul Corecțional Federal Allenwood și ar urma să iasă din închisoare în octombrie anul viitor.

Foto: Wu-Tang Clan în concert în Austin, Texsas, SUA, octombrie 2019

×
Subiecte în articol: Wu-Tang Clan Martin Shkreli
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close