Antena 3 CNN Externe Zelenski, despre contraofensiva care ar putea schimba soarta războiului: "Avansăm pas cu pas!"

Zelenski, despre contraofensiva care ar putea schimba soarta războiului: "Avansăm pas cu pas!"

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, susține că forțele armate ale țării avansează "pas cu pas" spre orașul sudic Herson, aflat sub ocupație rusă.

Zelenski, despre contraofensiva care ar putea schimba soarta războiului: "Avansăm pas cu pas!"
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Niall Carson
de Adrian Iclozan    |    24 Iul 2022   •   13:15

Orașul a fost preluat de trupele Moscovei în primele zile ale războiului și se află într-o locație strategică, la vest de râul Nipru.

Sâmbătă, oficiali ai Apărării din Marea Britanie au relatat despre lupte grele din apropiere de Herson.

Conform evaluării acestor oficiali, avansul ucrainean arată că liniile de aprovizionare rusești la vest de Nipru sunt din ce în ce mai expuse riscurilor.

La începutul acestei luni, vicepremierul ucrainean Irina Veresciuk i-a îndemnat pe locuitorii din Herson să evacueze orașul cât mai curând posibil, pentru a evita să rămână captivi în timpul contraofensivei Kievului.

Sâmbătă, un tir de artilerie a lovit podul Darivski peste Nipru.

Marți, ucrainenii au tras cu artilerie furnizată de SUA asupra podului Antonovski din Herson - unul dintre cele două puncte de trecere controlate de Rusia.

Oficial al administrației impuse de Rusia la Herson: "Podul Antonovski s-ar putea părbuși"

Adjunctul șefului administrației impuse de ruși la Herson a declarat pentru agenția TASS că, dacă loviturile ucrainene continuă, podul s-ar putea prăbuși.

Oficialii britanici au descris anterior podul Antonovski drept o "vulnerabilitate-cheie", estimând că, dacă trecerile peste Nipru ar fi blocate iar trupele ruse din oraș ar fi încercuite, regresul "militar și politic" ar fi unul semnificativ pentru Rusia.

"Fiecare pod este un punct slab pentru logistică iar forțele noastre armate distrug eficient sistemul inamic. Nu este încă eliberarea Hersonului, ci un pas pregătitor serios în această direcție", a scris pe Facebook Serghei Hlan, consilier al guvernatorului Hersonului, citat de BBC.

Consilier al lui Zelenski: "1.000 de soldați ruși, încercuiți în regiunea Herson"

Între timp, un consilier al lui Zelenski a susținut că aproximativ 1.000 de soldați ruși au fost încercuiți de forțele ucrainene în Herson.

Potrivit lui Oleksii Arestovici, rușii au fost prinși într-o "încercuire tactică" în apropierea satului Vîsokopillea din regiunea Herson.

BBC precizează că nu a verificat în mod independent această afirmație.

Rusia a întâmpinat o rezistență relativ modestă când a capturat Herson, la începutul războiului.

Eșecul Serviciului de Informații al Ucrainei (SBU) în demersul de a distruge punctele de trecere peste Nipru, înainte de a pleca din oraș, ar fi unul dintre motivele ce au dus la demiterea directorului Ivan Bakanov de către Parlamentul de la Kiev, la cererea președintelui Zelenski.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Herson Antonovski
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close