Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Cum funcţionează Pilonul II

Cum funcţionează Pilonul II

Odată cu introducerea noțiunii de „pensie privată obligatorie”, întregul sistem de pensii a fost marcat de o schimbare radicală, persoanele asigurate în sistemul de pensii publice care au devenit participanți la Pilonul II, având „conturi individuale”, fiecare dispunând de un cont personal deschis la fondul privat ales în care se acumulează contribuţiile proprii. Aceste contribuţii sunt investite, pentru a obţine beneficii financiare viitoare, încasabile la pensie.

Cum funcţionează Pilonul II
Sursa foto: Pexels.com
19 Oct 2021   •   23:57

Administratorii fondurilor de pensii administrate privat preiau contribuția şi o investesc, aceste investiții fiind evidențiate separat în contul personal al fiecărui participant. Administratorul unui fond de pensii este o societate autorizată A.S.F. pentru a administra fondurile de pensii ale participanţilor. Nu uita să verifici modul în care banii tăi sunt investiţi de către administratorul fondului de pensii administrate privat. Oricând se poate vedea câţi bani s-au strâns în contul aferent pensiei private. La fel cum băncile ţin evidenţa banilor existenţi în contul fiecărui client, şi fondurile de pensii administrate privat au conturi pentru fiecare participant. 

Unitatea de măsură, în acest caz, este unitatea de fond. Dacă la o companie capitalul este împărţit în acţiuni, în cazul unui fond de pensii averea sa este divizată în unităţi de fond. De fiecare dată când o persoană plăteşte o contribuţie, aceasta este transformată automat în unităţi de fond. Valoarea unităţii de fond este raportul dintre valoarea activului net al fondului de pensii la o anumită dată şi numărul total de unităţi ale fondului la aceeaşi dată. La vârsta pensionării, administratorul plăteşte participantului suma cuvenită. Beneficiul minim garantat este suma contribuţiilor plătite, minus comisioanele legale şi, eventual, penalităţile de transfer. În concluzie, putem spune că protecţia cea mai bună pentru un viitor confortabil este un puternic plan financiar. De aceea, fiecare dintre noi are nevoie de o strategie pe termen lung încă de la primul venit. Cu cât începem mai devreme construcţia acestui viitor financiar, cu atât el va fi mai puternic şi vom beneficia de o bătrâneţe mai confortabilă, lipsită de griji.

TREBUIE SĂ ȘTII CĂ: Participantul este persoana care contribuie sau/şi în numele căreia s-au plătit contribuţii la un fond de pensii şi care are dreptul la o pensie privată. În cazul în care nu îți alegi voluntar un fond, eşti repartizat automat aleatoriu către un fond de pensii administrate privat în 4 luni de la prima plată a contribuţiilor de asigurări sociale.

Ghidul participantului la sistemul de pensii administrate privat Pilon II 

Subiecte în articol: pensie privată Ghid Pilon II
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close