Antena 3 CNN Ghidul pensiilor private din România Participarea în sistemul pensiilor administrate privat

Participarea în sistemul pensiilor administrate privat

Odată ce ai aderat la un fond de pensii administrate privat - Pilon II, vei avea un cont individual în care se virează contribuţiile şi transferurile de disponibilităţi, precum şi rezultatele investirii acestor contribuţii. Contribuţia la fondul de pensii administrat privat se deduce din veniturile brute lunare care reprezintă bază de calcul pentru contribuţia individuală de asigurări sociale, împreună şi prin aceeaşi modalitate de calcul cu contribuţia obligatorie, datorată conform prevederilor legii pensiilor publice.

Participarea în sistemul pensiilor administrate privat
Sursa foto: Pexels.com
19 Oct 2021   •   23:53

Participarea la sistemul de pensii administrate privat nu îl costă nimic în plus pe participant, faţă de obligaţiile acestuia către bugetul de asigurări sociale de stat (bugetul de pensii publice), întrucât o parte din contribuţia la pensia publică va trece în administrarea unui fond de pensii administrat privat. 

Baza de calcul a contribuţiei la un fond de pensii administrat privat este aceeaşi ca şi în cazul contribuţiei de asigurări sociale datorată sistemului public de pensii. Plătitorul (de regulă angajatorul) transmite autorităţilor statului, responsabile cu evidenţa şi colectarea în sistemul public de pensii informaţii despre suma virată, codul numeric personal al participantului, perioada pentru care este plătită contribuţia respectivă şi baza de calcul a acesteia. 

Dacă fondul de pensii nu a primit contribuţiile în termenul legal, administratorul trebuie să întreprindă demersurile necesare pentru remedierea situaţiei şi să înştiinţeze de acest lucru instituţia de evidenţă. În cazul neachitării la termen a contribuţiei datorate fondului de pensii administrate privat se plătesc penalităţi de întârziere de către persoana răspunzătoare de neplata la termen, în acelaşi cuantum cu al celor stabilite pentru neplata obligaţiilor bugetare. Instituţia de colectare poate proceda la aplicarea modalităţilor de executare silită şi a celorlaltor modalităţi de stingere a debitelor, conform dispoziţiilor legale privind colectarea creanţelor bugetare. 

Penalităţile de întârziere aferente se virează în contul individual al participantului, în termen de două zile lucrătoare de la data achitării lor şi asupra lor nu se datorează comisionul de administrare dedus din contribuţiile plătite.

În situaţia asiguratului în cadrul sistemului de pensii publice care contribuie la un fond de pensii administrat privat, punctajul lunar stabilit în condiţiile legii se corectează cu raportul dintre contribuţia datorată la sistemul public de pensii şi contribuţia prevăzută de lege pentru condiţii normale de lucru. Referitor la lipsa contribuţiilor pentru un participant validat în cadrul sistemului de pensii administrate privat - Pilonul II, putem întâlni următoarele situaţii: 

  • participanţii nu au şi nu au avut în ultima perioadă un loc de muncă; 
  • angajatorii nu au plătit pentru o perioadă mai lungă de timp contribuţiile de asigurări sociale şi/sau nu au depus, lunar, către instituţia de evidenţă declaraţiile nominale privind plata C.A.S.-ului.

Contribuţiile zero se înregistrează şi pentru persoana care lucrează într-o formă numită generic „la negru”. În această situaţie, angajatorul aflat în ilegalitate nu plăteşte C.A.S.-ul corespunzător salariilor.

DE REȚINUT: Pensia privată efectivă va depinde de sumele de bani acumulate în conturile individuale din sistemul de pensii administrate privat, deci de contribuţiile efectuate în timpul vieţii active, dar şi de randamentul obţinut din investiţiile făcute de către societatea de administrare a fondurilor de pensii administrate privat. În linii mari, pensia administrată privat poate fi privită ca o investiţie financiară, dar şi ca o variantă de economisire pe termen lung. Administratorul nu poate investi în afara plafoanelor autoimpuse prin politica proprie de investiții.

Fondurile de pensii administrate privat sunt clasificate în funcţie de gradele de risc, care reflectă tipul politicii de investiţii asumate. Potrivit reglementărilor în vigoare, administratorii fondurilor de pensii administrate privat trebuie să precizeze clar politica de investiţii stipulată în prospectul fondului de pensii şi să investească contribuţiile participanţilor conform obiectivelor de investiţii asumate. În acelaşi timp, trebuie să precizeze şi riscurile asociate politicii de investiţii. 

În acest context, se definesc gradele de risc ale fondurilor de pensii administrate privat. Gradul de risc al fiecărui fond se calculează zilnic, în baza unei formule matematice ce ia în calcul toate instrumentele financiare în care s-a investit, fiecare dintre ele având la rândul lor un grad de risc specific. În funcție de rezultat, unui fond de pensii administrate privat i se poate asocia unul dintre următoarele grade de risc: scăzut (cu un grad de risc sub 10%), mediu (cu un grad de risc între 10% şi 25%) sau ridicat (cu un grad de risc între 25% şi 50%). Administratorii trebuie să investească activele fondurilor de pensii într-un mod care să asigure securitatea, calitatea, lichiditatea şi profitabilitatea activelor fondurilor de pensii. De asemenea, aceştia trebuie să asigure diversificarea portofoliului fondurilor de pensii în vederea dispersiei riscului şi a menţinerii unui grad adecvat de lichiditate.

UTIL: Reglementarea unor modele unitare de calcul aplicabile tuturor entităţilor permite o ierarhizare reală a nivelului de performanţă pentru fiecare fond în parte şi generează un comportament echilibrat la nivelul sistemului de pensii administrate privat din România. Instrumentele financiare care alcătuiesc totalul activelor fondului sunt evaluate conform unor reguli specifice fiecărui tip de activ, ţinându-se seama de caracteristicile şi condiţiile pieţelor pe care sunt tranzacţionate.

Pensia administrată privat Pilon II nu presupune o plată suplimentară din partea asiguraţilor, întrucât pentru aceştia se virează automat, către fondul de pensii administrate privat o parte din cele 25% procente aferente C.A.S. (contribuţii de asigurări sociale), plătite deja de fiecare asigurat şi calculate din veniturile salariale brute. Pe de altă parte, din contribuţiile (activele) strânse în conturile participanţilor lună de lună, administratorii reţin anumite comisioane, în schimbul gestionării activelor, în conformitate cu prospectul schemei de pensii pentru care a optat fiecare.

Conform prevederilor Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, administratorul percepe un comision de administrare constituit din: 

  • deducerea unui cuantum din contribuţiile plătite, dar nu mai mult de 0,5%, cu condiţia ca această deducere să fie făcută înainte de convertirea contribuţiilor în unităţi de fond; 
  • deducerea unui procent din activul net total al fondului de pensii administrat privat, dar nu mai mult de 0,07% pe lună, stabilit prin prospectul schemei de pensii private.

Administratorul fondului de pensii utilizează aceeaşi metodă de calcul şi de percepere a comisioanelor pentru toţi participanţii la fondul de pensii pe care îl administrează.

ATENȚIE: În cazul transferului la un alt fond de pensii administrat privat se pot percepe penalităţi de transfer. Penalitatea de transfer reprezintă suma suportată de participant în cazul în care transferul la alt administrator de fond de pensii se realizează mai devreme de 2 ani de la aderarea la fondul de pensii precedent, limita maximă a acesteia fiind stabilită prin normele A.S.F.

Ghidul participantului la sistemul de pensii administrate privat Pilon II 

Subiecte în articol: Ghid Pilon II pensie privată
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close