Antena 3 CNN High Tech Cum este păcălit organismul de tablete şi computere. Asta ar putea fi cauza insomniei tale

Cum este păcălit organismul de tablete şi computere. Asta ar putea fi cauza insomniei tale

Cum este păcălit organismul de tablete şi computere. Asta ar putea fi cauza insomniei tale
Sursa foto: Foto: globalfundi.com
14 Sep 2012   •   21:13

Tableta dăunează grav somnului. Nu e un mesaj de avertizare, este chiar rezultatul concret la care au ajuns cercetătorii americani. Iar celebrul gadget nu este singurul duşman al somnului nostru. Mai toate electronicele de ultimă generaţie ne fac sa ajungem a doua zi obosiţi la serviciu.

Se pare că laptopurile şi tabletele nu afectează şi somnul parlamentarilor. În rest, specialiştii spun clar: lumina generată de anumite ecrane, de generaţie nouă, care au luminozitate crescută şi transmit în bandă albastră mult mai multă informaţie fotică, ar putea şi chiar au dat anumitor persoane insomnii şi modificări în acest ritm, somn-veghe.

Preocupaţi de reţele de socializare sau de mirajul internetului bun la toate, tinerii uită practic să mai doarmă. Lumina albastră, care abundă în majoritatea gadgeturilor, păcăleşte organismul care o asociază cu lumina zilei.

În condiţii normale, una din glandele creierului secretă melatonină, o substanţă chimică responsabilă de reglarea ciclului somn-trezire. În timpul nopţii, când ne expunem la lumina albastră a tabletelor, telefoanelor sau laptopurilor, glanda respectivă are impresia greşită că este zi. Astfel se opreşte secreţia substanţei care induce somnul.

Câteva nopţi irosite la modul acesta şi organismul se resimte.

Bolnavii de somn aşteaptă chiar şi 7 ani până decid să meargă la un specialist, considerînd că n-au o problemă majoră. În România, peste un milion de oameni suferă de insomnie.



×
Subiecte în articol: cercetatori americani laptopuri
Parteneri
Procesul lui Vlad Pascu a fost amânat. Ar putea fi reluat de la zero
x close