Antena 3 CNN High Tech Endeavour s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională. Vezi imagini din timpul misiunii

Endeavour s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională. Vezi imagini din timpul misiunii

Endeavour s-a desprins de Staţia Spaţială Internaţională. Vezi imagini din timpul misiunii
Sursa foto: Foto: EPA/Intact Images
30 Mai 2011   •   10:59

Nava spaţială Endeavour s-a desprins, luni dimineaţă, de Staţia Spaţială Internaţională şi a începută călătoria spre Pământ, pentru a încheia ceea ce reprezintă ultima misiune a navetei, informează AFP.

Aceasta este ultima misiune a a programului spaţial al Statelor Unite, început acum 30 de ani, care se va încheia odată cu zborul navetei Atlantis căter laboratorul de cercetare de pe orbită.

Conform NASA, Endeavour s-a desprins la ora 3.55 GMT, când ISS se afla la 350 de kilometri deasupra capitalei Boliviei, La Paz. Nava s-a rotit în jurul ISS pentru ca astronauţii să poată fotografia Staţia Spaţială.

 


Misiunea Endeavour a început în urmă cu 16 zile, când nava a decolat de la Cape Canaveral şi se va încheia miercuri, când nava aterizează pe la Kennedy Space Center.

Endeavour şi Atlantis vor fi "pensionate" asemenea navei Discovery, care a fost retrasă din activitate şi expusă într-un muzeu după ultima sa misiune, în cursul acestui an.

După misiunea Atlantis, astronauţii se vor baza exclusiv pe programul spaţial al Rusiei pentru a ajunge în spaţiu şi a efectua misiuni către Staţia Spaţială Internaţională. Statele Unite vor dezvolta o nouă navetă spaţială până în 2015.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close