Antena 3 CNN International News Înțelegere de ultimă oră între Rusia, Turcia și Ucraina. Președintele Erdogan a făcut anunțul

Înțelegere de ultimă oră între Rusia, Turcia și Ucraina. Președintele Erdogan a făcut anunțul

Soarta transporturilor de cereale pe Marea Neagră a fost tranșată.

Înțelegere de ultimă oră între Rusia, Turcia și Ucraina. Președintele Erdogan a făcut anunțul
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Mai 2023   •   19:25

Potrivit unor oficiali turci, ucraineni și ruși, s-a ajuns la o înțelegere pentru prelungirea, cu două luni, a acordului încheiat anul trecut, care permite exportul de cereale din porturile ucrainene la Marea Neagră și care urma să expire joi, 18 mai.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a fost primul care a anunțat că acordul va fi prelungit cu două luni, notează CNN. 

Oleksandr Kubrakov, ministrul ucrainean al Comunităților, Teritoriilor și Dezvoltării Infrastructurii, a confirmat că acordul privind cerealele a fost prelungit.

Citește și: Germania și Marea Britanie nu trimit avioane de luptă în Ucraina

"Acordul privind cerealele a fost deblocat și va continua să fie în vigoare până la 18 iulie. Lumea va continua să primească produse ucrainene datorită eforturilor depuse de Turcia și ONU, partenerii noștri în cadrul acordului", a scris Kubrakov pe Facebook.

"Aproape 70 de nave așteaptă în prezent în apele teritoriale turcești, 90% dintre ele fiind pregătite să livreze produsele fermierilor noștri în lume. În acest sens, este necesar să se elimine problemele pe care Rusia le creează de câteva luni, prin sabotarea inspecțiilor și a înregistrării noii flote", a adăugat el.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a confirmat, la rândul ei, prelungirea inițiativei privind transportul de cereale pe Marea Neagră. 

Ea a menționat însă că "distorsiunile în implementarea acordului ar trebui corectate cât mai repede posibil".

Anterior, Rusia a acuzat faptul că nu-și poate exporta propriile cereale și îngrășăminte din cauza sancțiunilor internaționale.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close