Antena 3 CNN International News Sistemul Iron Dome din Israel a interceptat mai puţin de jumătate dintre rachetele lansate de Hamas

Sistemul Iron Dome din Israel a interceptat mai puţin de jumătate dintre rachetele lansate de Hamas

Mii de rachete au fost lansate în conflictul dintre Israel și Palestina. Iron Dome este forțat să decidă pe care le interceptează.

Sistemul Iron Dome din Israel a interceptat mai puţin de jumătate dintre rachetele lansate de Hamas
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    20 Mai 2021   •   11:54

Iron Dome este un sistem mobil de apărare aeriană, dezvoltat Rafael Advanced Defense Systems, Israel Aerospace Industries şi Raytheon, care produce sistemul de rachete Patriot fabricat în America.

Sistemele radar sunt de la ELTA System, o filială a IAI. Israelul a început să dezvolte sistemul „Iron Dome” în 2007, cu finanţare masivă din Statele Unite, prima baterie mobilă de interceptare fiind instalată în sudul Israelului în 2011.

Sistemul antirachetă „Iron Dome” dispune de tehnologie de ultimă generaţie, chiar inovatoare, putând face faţă simultan unor ameninţări multiple, în orice condiţii meteo. Conform Forţelor Aeriene israeliene, rata medie de interceptare a sistemului antirachetă este de peste 70 la sută. Din 2011, sistemul a tot fost modernizat.

Este conceput pentru a intercepta şi distruge rachete cu rază scurtă de acţiune, avioane fără pilot, mortiere şi rachete de croazieră, lansate de la distanţe cuprinse între 4 până la 70 km de distanţă.

O singură baterie a sistemului Iron Dome este formată dintr-un radar şi o unitate de control al focului, plus 3-4 lansatoare, fiecare cu câte 20 de rachete.

Militanții Hamas au lansat 50 de rachete din Gaza către teritoriul israelian doar în noaptea de marţi spre miercuri

De la începutul conflictuluicare a intrat în a zecea zi numărul acestora a ajuns de ordinul miilor. Pe toate trebuie să le gestioneze sistemul de apărare Iron Dome.

"Sistemul de apărare Iron Dome are un singur scop: să intercepteze rachetele din spaţiul aerian, înainte ca această să răneaască civilii. Nu ne vom cere scuze pentru că salvăm vieţi", au scris pe Twitter Forțele Israeliene de Apărare (IDF).

Armata israeliană spune că aceste rachete interceptează peste 90% dintre rachetele vizate.

Asta nu înseamnă că sistemul Iron Dome interceptează fiecare rachetă. De fapt, conform datelor oficiale ale IDF, sistemul a distrus mai puțin de jumătate din rachetele și tirurile de mortier lansate de Hamas și Jihadul Islamic.

De la începutul ultimului conflict și până duminică seara aproximativ 3.100 de rachete au fost lansate din Gaza

Aproximativ 450 dintre acestea nu au reușit să ajungă pe teritoriul Israelului. Din restul de 2.650, aproximativ 1.210 au fost interceptate, potrivit forțelor aeriene israeliene.

Având în vedere volumul ridicat de rachete lansate din Gaza, frecvent în tiruri intense, Iron Dome „decide” care reprezintă cea mai mare amenințare pentru zonele urbane și infrastructură, ignorându-le pe cele a căror traiectorie indică faptul că este posibil să lovească zone nepopulate sau să cadă în mare.

IDF estimează că în Gaza existau 13.000 până la 14.000 de rachete înainte de cea mai recentă escaladare a conflictului, deci direcționarea selectivă pare critică.

Hamas a declarat că a lansat 137 de rachete în „cinci minute” marţi după-amiază către Israel, lansările simultane fiind menite să împiedice scutul antirachetă „Domul de Fier” al Israelului. Dar scutul antirachetă şi-a făcut însă pe deplin datoria.

Unele rachete reușesc, desigur, să treacă de sistemul de apărare. La o sesiune a Consiliului de Securitate al Organizației Națiunilor Unite, duminică, Tor Wennesland, coordonatorul special al ONU pentru procesul de pace din Orientul Mijlociu, a menționat că rachetele au ajuns "până la periferia Ierusalimului, Tel Aviv și suburbiile acestuia și aeroportul Ben Gurion".

"Au fost raportate lovituri directe în multe locaţii, provocând daune proprietăților rezidențiale și comerciale, precum și școlilor și unei conducte de țiței”, a spus Wennesland.

Până acum, tirurile militanților sunt responsabile pentru cel puțin 12 decese în Israel

IDF a declarat pe 13 mai că sistemul a "interceptat un UAV (vehicul aerian neidentificat) aparținând organizației teroriste Hamas care a trecut de pe Fâșia Gaza în teritoriul israelian”, prima dată când o dronă a fost interceptată în timpul luptei.

Analiștii militari israelieni consideră sistemul ca un mare succes în protejarea civililor, dar consideră Iron Dome doar o componentă a unei strategii militare mai largi.

"IDF nu crede în posibilitatea obţinerii victoriei pe timp de război doar prin defensivă. O victorie se obţine întotdeauna prin ofensivă", a declarat un membru al IDF Dado Center în 2015, potrivit CNN.

×
Subiecte în articol: Israel palestina
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close