Antena 3 CNN International News Joe Biden îi va găzdui la Casa Albă pe liderii Suediei și Finlandei, în timp ce țările caută să se alăture NATO

Joe Biden îi va găzdui la Casa Albă pe liderii Suediei și Finlandei, în timp ce țările caută să se alăture NATO

Președintele Joe Biden îi va întâmpina joi pe prim-ministrul Suediei și pe președintele Finlandei la Casa Albă. Liderul american își arată astfel sprijinul, la câteva zile după ce ambele țări au anunțat că vor încerca să adere la NATO.

Joe Biden îi va găzdui la Casa Albă pe liderii Suediei și Finlandei, în timp ce țările caută să se alăture NATO
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    18 Mai 2022   •   08:17

În cadrul întâlnirii, liderii celor două țări nordice și președintele american vor discuta despre aplicațiile NATO ale Finlandei și Suediei, securitatea europeană și sprijinul pentru Ucraina pe fondul invaziei Rusiei, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, într-un comunicat.

Ambele țări caută să se alăture alianței militare, după ce asaltul Rusiei asupra Ucrainei a stârnit îngrijorări de securitate în regiune. Cererile lor istorice de a adera la NATO reprezintă o evoluție dramatică în securitatea și geopolitica europeană și vor fi depuse miercuri.

SUA și alți lideri NATO și-au exprimat sprijinul pentru aderarea Finlandei și Suediei la alianța militară. În schimb, poziția Turciei este una diferită.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat luni că nu va aproba aderarea din cauza sancțiunilor impuse Ankarei și a acuzat ambele țări că găzduiesc ”organizații teroriste” kurde.

Finlanda și Suedia au impus un embargou asupra vânzărilor de arme către Turcia, ca urmare a incursiunilor trupelor Ankarei în Siria. De asemenea, liderul turc se plânge și că au respins de-a lungul timpului zeci de solicitări privind extradarea unor militanți kurzi refugiați pe teritoriul lor

×
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close