Antena 3 CNN International News Liderii Finlandei susțin aderarea la NATO: trebuie solicitată ”fără întârziere”, spun președintele și premierul

Liderii Finlandei susțin aderarea la NATO: trebuie solicitată ”fără întârziere”, spun președintele și premierul

Într-o declarație comună joi, președintele și prim-ministrul Finlandei și-au anunțat sprijinul pentru aderarea la NATO. Națiunea nordică, care împarte o graniță de 800 de mile cu Rusia, este un pas mai aproape de aderarea la alianța militară condusă de SUA.

Liderii Finlandei susțin aderarea la NATO: trebuie solicitată ”fără întârziere”, spun președintele și premierul
Sursa foto: Twitter/ Yle News
de Cerasela Stafie    |    12 Mai 2022   •   10:29

”În această primăvară, a avut loc o discuție importantă cu privire la posibila aderare a Finlandei la NATO”, au declarat președintele Finlandei Sauli Niinistö și prim-ministrul Sanna Marin.

”A fost nevoie de timp pentru a lăsa parlamentul și întreaga societate să-și stabilească pozițiile în această chestiune. A fost nevoie de timp pentru a închide contactele internaționale cu NATO și țările sale membre, precum și cu Suedia. Am vrut să acordăm discuției spațiul necesar."

Liderii au spus că ”momentul de luare a deciziilor este aproape” și Finlanda trebuie să solicite aderarea la NATO.

”Aderarea la NATO ar întări securitatea Finlandei. Ca membră a NATO, Finlanda ar întări întreaga alianță de apărare. Finlanda trebuie să solicite fără întârziere aderarea la NATO. Sperăm că pașii naționali încă necesari pentru a lua această decizie vor fi luați rapid în următoarea perioadă”, se arată în comunicatul comun.

Poziția liderilor nu constituie o decizie oficială cu privire la aplicarea țării la NATO. Guvernul de coaliție și președintele vor emit o decizie privind aderarea la NATO în următoarele zile, potrivit Biroului Primului Ministru.

Decizia finală de a solicita aderarea la NATO ar necesita apoi un vot în parlament, care este așteptat la începutul săptămânii viitoare. Parlamentarul Johannes Koskinen a declarat pentru CNN că se așteaptă ca majoritatea covârșitoare a parlamentului finlandez să voteze pentru.

”Cred că în plen, rezultatele, poate în jur de 180 de voturi din 200 sunt în favoarea aderării”, a spus Koskinen.

×
Subiecte în articol: Finlanda aderare Alianţa Nord-Atlantică
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close