Antena 3 CNN International News Mandatul lui Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv Prim-ministru al Israelului, s-ar putea încheia

Mandatul lui Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv Prim-ministru al Israelului, s-ar putea încheia

Liderul partidului israelian de extremă-dreapta Yamina, Naftali Bennett, şi-a anunţat, duminică, susţinerea în favoarea unui ''guvern al schimbării'' în Israel pentru a-l înlătura pe premierul Benjamin Netanyahu, o mişcare ce ar putea însemna sfârşitul celui mai lung mandat de prim-ministru din istoria statului.

Mandatul lui Benjamin Netanyahu, cel mai longeviv Prim-ministru al Israelului, s-ar putea încheia
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    31 Mai 2021   •   11:02

Negocierile dintre partidele israeliene de opoziţie se apropie de final. Formarea unui guvern de coaliţie în Israel fără Likud ar duce la sfârşitul prezenței lui Benjamin Netanyahu la conducerea Guvernului.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu nu a reuşit să formeze un guvern în termenul prevăzut de lege, deschizând calea opozanţilor săi care urmăresc să îl înlăture de la putere.

Liderul partidului de dreapta Noua Speranță, Gideon Saar, a respins duminică o ofertă de partajare a puterii din partea prim ministrului Israelului și lider al Partidului Likud, Benjamin Netanyahu.

În urma conflictului armat cu mişcarea islamistă palestniană armată Hamas, la 21 mai, liderul opoziţiei Yaïr Lapid şi-a intensificat negocierile cu partidele într-o încercare de a forma un nou Guvern, în urma alegerilor legislative din martie.

”Vom avea fie a cincea rundă de alegeri (anticipate), fie un guvern de uniune”, a spus Naftali Bennett (lideul partidului israelian de extremă dreaptă) într-un mesaj transmis duminică.

Şansele lui Lapid de a forma guvernul depind în mare măsură de Bennett, mandatele deţinute în legislativ (Knesset) de formaţiunea acestuia fiind suficiente pentru a înclina balanţa în favoarea unei coaliţii. Conform unui posibil acord, Bennett şi Lapid ar putea ocupa succesiv postul de premier.

Pentru a forma un guvern de uniune, Lapid este necesar să obţină susţinerea a 61 dintre cei 120 de deputaţi din Knesset, Parlamentul israelian.

El mizează pe spirijinul stângii, a centrului şi a două formaţiuni de dreapta – în total 51 de deputaţi -, lucru care explică sprintul final în încercarea de a convinge Partidul Yamina (dreapta radicală) al lui Naftali Bennett, care deţine şapte mandate, şi deputaţii arabi să-l susţină.

Tabăra lui Bennett se reuneşte duminică. Un acord între Lapid şi Bennett l-ar împinge către ieşire pe Netanyahu, care se află la putere de 15 ani. Benjamin Netanyahu l-a înfrânt pe Shimon Peres, în urmă cu 25 de ani, la 29 mai 1996, şi a fost premier din 1996 în 1999 şi din 2009 încoace.

 

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close