Antena 3 CNN International News Moartea bântuie pe la Gazprom și Lukoil de când Putin a început războiul în Ucraina. Galeria oligarhilor ruși morți în condiții suspecte

Moartea bântuie pe la Gazprom și Lukoil de când Putin a început războiul în Ucraina. Galeria oligarhilor ruși morți în condiții suspecte

Cel puțin opt proeminenți oameni de afaceri ruși s-au sinucis, au fost uciși sau au murit în circumstanțe insuficient explicate de la sfârșitul lunii ianuarie, șase dintre decedați fiind asociați cele mai mari două companii energetice din Rusia.

Moartea bântuie pe la Gazprom și Lukoil de când Putin a început războiul în Ucraina. Galeria oligarhilor ruși morți în condiții suspecte
Sursa foto: hepta / Twitter
de Adrian Iclozan    |    03 Sep 2022   •   14:26

Potrivit CNN, care a realizat o sinteză pe această temă, patru dintre aceștia șase aveau legături cu gigantul energetic de stat Gazprom sau de una dintre subsidiarele sale.

Alți doi dintre morți erau asociați cu Lukoil, cea mai mare companie privată de petrol și gaze din Rusia.

Presa internațională a remarcat faptul că, după lansarea invaziei în Ucraina, Lukoil a comis gestul atipic de a critica războiul declanșat de Vladimir Putin și a cerut încheierea conflictului.

La aproape șase luni distanță în timp de acel moment, șeful Consiliului de Administrație al Lukoil, Ravil Maganov, a murit, săptămâna aceasta, după ce a căzut pe fereastra unui spital din Moscova.

Un alt manager Lukoil, mort în luna mai, în circumstanțe suspecte

Lukoil a confirmat decesul, joi, într-un comunicat publicat pe site-ul său.

Maganov s-a stins din viață în urma unei boli grave, a comunicat Lukoil, fără a menționa căderea de la etaj.

"Maganov a contribuit enorm nu doar la dezvoltarea companiei, ci la dezvoltarea întregului sector rusesc de petrol și gaze", menționează compania energetică.

Un alt manager de top Lukoil, Aleksandr Subbotin, a fost găsit mort în apropiere de Moscova în luna mai, după ce ar fi vizitat, se pare, un șaman, conform agenției ruse TASS.

La vremea respectivă, TASS a citat un oficial care a precizat că autoritățile au fost chemate să intervină în cazul unui "bărbat inconștient, care suferea de insuficiență cardiacă".

Gazprom, patru decese suspecte de la începutul anului

În data de 30 ianuarie 2022, agenția RIA Novosti relata că un director executiv de la Gazprom a fost găsit mort în cabana sa din localitatea Leninsky, lângă Leningrad.

Acesta a fost identificat drept Leonid Șulman, șeful departamentului de transport la Gazprom Invest.

RIA a raportat că la fața locului a fost găsit un bilet de sinucidere și că aceasta a fost pista urmată de anchetatori.

După nici o lună, un alt director executiv de la Gazprom a fost găsit mort în aceeași localitate.

Cadavrul lui Aleksandr Tiulakov a fost descoperit în garajul său pe 25 februarie, potrivit Novaia Gazeta, un ziar independent rus.

Și acest caz a fost investigat drept sinucidere.

După sinuciderea simplă, crimele urmate de sinucidere fac ravagii la Gazprom

CNN precizează că a solicitat Comitetului de Investigații al Rusiei - instituția însărcinată să ancheteze cazurile penale cele mai importante - să comenteze în privința deceselor lui Șulman și Tiukalov, dar nu a primit un răspuns.

În luna aprilie, încă doi oameni de afaceri ruși cu legături cu Gazprom au murit în incidente care par să urmeze tiparul "crimă urmată de sinucidere".

Unul dintre ei, Vladislav Avaiev, fost vicepreședinte al Gazprombank, a fost găsit mort împreună cu soția și fiica sa în apartamentul său din Moscova, în data de 18 aprilie, potrivit TASS.

Citând o sursă din rândul organelor de aplicare a legii, TASS a indicat că autoritățile investighează moartea soților Avaiev drept crimă-sinucidere.

Iulia Ivanova, o reprezentantă a Comitetului de Investigații din Moscova, a fost citată de TASS spunând că o rudă a descoperit cadavrele soților Avaiev, după ce șoferul familiei și bona au anunțat-o spus că nu pot să-i contacteze la telefon sau să intre în apartament, ușa fiind închisa din interior.

Fost vicepreședinte Gazprombank despre colegul său: "Cred că știa ceva și prezenta un fel de risc"

Însă Igor Volobuev, fost vicepreședinte al Gazprombank, care a părăsit recent Rusia și a ajuns în Ucraina, nu crede că Avaiev s-a sinucis.

"Meseria lui era să se ocupe de private banking, adică să se ocupe de clienți VIP. Era responsabil de sume foarte mari de bani. Deci, s-a sinucis? Nu cred. Cred că știa ceva și că reprezenta un fel de risc", declara Volobuev în luna aprilie pentru CNN.

Comitetul de Investigații al Rusiei nu a răspuns solicitării CNN de a comenta acest caz.

Pe 19 aprilie, la doar o zi după descoperirea decesului soților Avaiev, Serghei Protosenia, fost director la producătorul de gaze Novatek, deținut parțial de Gazprom, a fost găsit mort la locuința sa de lux din Lloret de Mar, o stațiune mediteraneană de lângă Barcelona.

Cadavrele soției și fiicei lui Protosenia, prezentând urme de violență, au fost găsite în interiorul proprietății luxoase, în timp ce trupul neînsuflețit al bărbatului a fost descoperit în grădina exterioară.

Fiul unui om de afaceri rus "sinucis" în Spania după ce și-a ucis soția și fiica pune la îndoială versiunea poliției

CNN notează că poliția catalană a finalizat investigația în acest caz și a înaintat concluziile unei instanțe de judecată. Anchetatorii din provincia Girona, unde se află Lloret de Mar, au concluzionat că a fost vorba de o dublă crimă, urmată de sinucidere.

Fiul lui Serghei Protosenia a pus la îndoială rezoluția poliției catalane, sugerând că tatăl său a fost asasinat, într-o declarație acordată publicației britanice The Daily Mail.

CNN amintește de încă două decese suspecte ale unor oameni din elita financiară rusă în perioada care se suprapune cu cea a invaziei în Ucraina.

Mihail Watford, un miliardar rus născut în Ucraina cu afaceri în zona de petrol și gaze, a fost găsit mort în casa sa din Surrey, Anglia, pe 28 februarie.

Poliția locală a declarat pentru CNN că nu crede că există circumstanțe suspecte în decesul lui Watford.

Un alt om de afaceri rus, Vasili Melnikov, a fost găsit mort împreună cu membri ai familiei sale, la Nijni Novgorod, la sfârșitul lunii martie.

Membrii unei întregi familii, morți prin înjunghere în propria casă

Melnikov deținea MedStom, o companie de consumabile medicale.

Potrivit Comitetului de Investigații din Rusia, un bărbat de 43 de ani, soția sa, de 41 de ani și doi copii de patru și 10 ani au fost găsiți înjunghiați mortal în data de 23 martie.

Comitetul nu l-a nominalizat pe Melnikov, dar vârstele morților și locul incidentului se potrivesc cu relatarea ziarului rus Kommersant, în care este menționată identitatea decedaților.

Filiala regională a Comitetului de Investigație nu a actualizat stadiul anchetei și nu a răspuns solicitării formulate de CNN, de a comenta asupra acestui caz. 

Potrivit informațiilor colectate la momentul incidentului din martie, la locul deceselor multiple nu existau semne de intrare prin efracție în apartament, unde au fost găsite și ridicate în vederea examinării mai multe cuțite.

Foto, de la stânga la dreapta și de sus în jos: Ravil Maganov (Lukoil), Vladislav Avaiev (Gazprombank), Vasili Melnikov (MedStom) și Serghei Protosenia  (Novatek/Gazprom) cu fetița și soția, patru dintre membrii elitei financiare ruse morți în condiții violente sau suspecte în ultimele luni

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close