Antena 3 CNN International News Moscova nu înțelege de ce Finlanda și Suedia se tem pentru securitatea lor: ”Nu are logică”

Moscova nu înțelege de ce Finlanda și Suedia se tem pentru securitatea lor: ”Nu are logică”

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a făcut noi declarații cu privire la aderarea Finlandei și Suediei la NATO. El a afirmat că nu înțelege de ce se tem cele două țări nordice pentru securitatea lor.

Moscova nu înțelege de ce Finlanda și Suedia se tem pentru securitatea lor: ”Nu are logică”
Sursa foto: Hepta / DPA Images
de Cerasela Stafie    |    17 Mai 2022   •   15:46

Vorbind la o conferință educațională organizată de societatea rusă Znanie (Cunoaștere) la Moscova, Lavrov a spus că Rusia nu înțelege de ce Finlanda și Suedia sunt îngrijorate de securitatea lor.

"De altfel, președintele finlandez și ambasadorii finlandezi de pretutindeni au spus că nu văd amenințări din partea Rusiei. Admiterea la NATO provine din schimbările în situația de securitate din Europa. Dar nu există nicio logică aici", a declarat oficialul rus.

”Din acest motiv, vedem decizia lor, pentru care Washington și NATO au făcut lobby cu siguranță, ca o mișcare geopolitică în contextul izolării Rusiei și al implementării planurilor NATO de a-și răspândi activitățile în regiunea arctică”, a adăugat acesta.

Lavrov a sugerat că aderarea celor două țări nu afectează Rusia cu nimic: "Finlanda, Suedia și alte țări neutre au participat de ani de zile la exercițiile militare ale NATO. NATO și-a luat în considerare teritoriile în planificarea mișcării sale spre est. În acest context se pare că nu mai face nicio diferență”.

Cu toate acestea, ministrul rus de Externe a explicat că Moscova rămâne vigilentă. Rusia va observa modul în care NATO folosește teritoriile Finlandei și Suediei și  ”va trage concluziile”, a spus Lavrov.

Guvernul finlandez a declarat duminică că intenționează să adere la NATO, iar marți ministrul de externe al Suediei a semnat o cerere prin care declară că țara dorește să adere la alianța militară.

Diplomatul șef al UE, Josep Borrell, a reiterat marți că Consiliul European ”sprijină ferm” cererea ambelor țări de aderare la NATO.

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close