Antena 3 CNN International News Zelenski către Congresul SUA: ”Chiar acum, se decide destinul țării noastre”

Zelenski către Congresul SUA: ”Chiar acum, se decide destinul țării noastre”

Liderul ucrainean a fost invitat să susțină un discurs în fața membrilor Congresului "în semn de respect și admirație" față de poporul ucrainean, care rezistă, de trei săptămâni, asalturilor susținute ale armatei ruse. A fost primit cu aplauze și ovații.

Zelenski către Congresul SUA: ”Chiar acum, se decide destinul țării noastre”
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    16 Mar 2022   •   15:21

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski și-a deschis discursul în fața Congresului, lăudând curajul poporului ucrainean și spunând că „destinul” țării sale este decis chiar acum pe fondul invaziei Rusiei.

Capitala Kiev este ”supusă rachetelor și atacurilor aeriene din partea trupelor ruse în fiecare zi. Dar nu renunță, a spus Zelenski, adresându-se virtual Congresului, prin intermediul unui traducător.

El a spus că țara sa se află „în cel mai rău război de la al Doilea Război Mondial”.

„Am onoarea să vă salut în numele poporului ucrainean, oameni curajoși și iubitori de libertate, care de opt ani rezistă agresiunii ruse”, a spus el. „Cei care își oferă cei mai buni fii și fiice pentru a opri această invazie rusă la scară largă”.

"În acest moment, se decide destinul țării noastre. Destinul poporului nostru unde ucrainenii vor fi liberi, dacă își vor putea păstra democrația. Rusia ne-a atacat nu doar pe noi, nu doar pământul nostru, nu doar pe noi, orașele noastre, a intrat într-o ofensivă brutală împotriva valorilor noastre, a valorilor umane de bază”, a spus el.

„A aruncat cu tancuri și avioane împotriva libertății noastre, împotriva dreptului nostru de a trăi liber în propria noastră țară, alegându-ne propriul viitor. Împotriva dorinței noastre de fericire, împotriva visului nostru național, la fel ca aceleași vise pe care le aveți voi, americanii.

„Îmi amintesc memorialul național din Rushmore, chipurile președinților proeminenți, cei care au pus bazele Statelor Unite ale Americii așa cum sunt astăzi, democrația, independența, libertatea și grija pentru toată lumea, pentru fiecare persoană, pentru toți cei care lucrează cu sârguință, care trăiesc cinstit, care respectă legea”, a continuat el.

Zelenski le-a cerut parlamentarilor să-și amintească de atacurile de la Pearl Harbor în al Doilea Război Mondial și de la World Trade Center din 2001.

"Așa cum nimeni altcineva nu s-a așteptat, nu ați putut să o opriți. Țara noastră a experimentat același lucru în fiecare zi", a spus el.

„Amintiți-vă de 11 septembrie când vă gândiți la Ucraina”, a spus Zelenski Congresului.

În discursul său virtual, președintele ucrainean  și-a reiterat apelurile pentru înființarea unei zone de excludere aeriană deasupra Ucrainei.

El a cerut Statelor Unite să „facă mai mult” în „cea mai întunecată perioadă” pentru țara sa.

„În cea mai neagră perioadă pentru țara noastră, pentru întreaga Europă, vă cer să faceți mai mult. Sunt necesare noi pachete de sancțiuni, în mod constant, în fiecare săptămână până când mașina militară rusă se oprește”.

Zelenski a spus că SUA ar trebui să sancționeze toți politicienii ruși „care rămân în birourile lor și nu întrerup relațiile cu cei care sunt împotriva Ucrainei”.

„Toate companiile americane trebuie să părăsească Rusia, să părăsească piața imediat, pentru că este inundată de sângele nostru”.

El a mai spus că trebuie să existe „noi instituții, noi alianțe” pentru a opri războiul.

„Ne propunem să creăm o asociație... o uniune a țărilor responsabile, care să aibă forța și conștiința să stopeze imediat conflictele, să acorde toată asistența necesară în 24 de ore, dacă este cazul, chiar și arme, dacă este cazul, sancțiuni, sprijin umanitar, politic sprijin, finanțe, tot ce aveți nevoie pentru a păstra pacea și a salva rapid lumea, pentru a salva vieți”, a spus el.

La sfârșitul discursului, președintele Ucrainei i s-a adresat lui Joe Biden în engleză:

„Nu văd niciun sens în viață dacă nu poate opri morțile. Și aceasta este principala mea problemă ca lider al poporului, al marilor ucraineni și ca lider al națiunii mele. Mă adresez președintelui Biden: Tu ești liderul națiunii, al măreței tale națiuni. Îți doresc să fii liderul lumii. A fi liderul lumii înseamnă să fii liderul păcii".

 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close