Antena 3 Life Atenție! Trebuie să vă feriți de ouăle de găină care au ștanțate pe coajă cifra 3! Bucureștenii le consumă des

Atenție! Trebuie să vă feriți de ouăle de găină care au ștanțate pe coajă cifra 3! Bucureștenii le consumă des

29 Iul 2020   •   07:00
Atenție! Trebuie să vă feriți de ouăle de găină care au ștanțate pe coajă cifra 3! Bucureștenii le consumă des
Sursa foto: Pixabay.com

Asociația Pro Consumatori (APC) a cumpărat anul trecut 38 de mărci de ouă din hipermarketuri/supermarketuri din Capitală, în vederea realizării unui studiu. Bucureștenii consumă adesea ouă de la găini crescute în baterii! 

32% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în baterii! 29% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în aer liber!

26% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în hale, iar 13% din ouăle comercializate în hipermarket provin de la găini crescute în sistem ecologic, transmite apc-romania.ro.

Bucureștenii consumă adesea ouă de la găini crescute în baterii!

Pe fiecare ou este aplicat un cod alfanumeric format din cifre și litere, care are următoarea semnificație:

1. sistemul de creștere al găinilor este reprezentat de o cifră de la 0 la 3, astfel:
- cifra 0 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în sistem ecologic; cifra 1 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în aer liber; cifra 2 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în hale, unde se pot deplasa; cifra 3 corespunde ouălor provenite de la găini crescute în baterii îmbunătățite.
2. un cod de două litere care reprezintă țara de origine (România – RO, Polonia – PL etc.);
3. un cod de două litere care reprezintă județul (Buzău – Bz, Bacău – Bc, etc.);
4. un cod de trei cifre, de la 001 la 999 care reprezintă numărul de ordine în cadrul județului.

Important de știut! Calitatea unui ou depinde de sistemul de creștere al găinilor

Dacă de la data ouatului au trecut nouă zile, ouăle sunt considerate extra proaspete. După nouă zile de la data ouatului până la a 28 zi după data ouatului, ouăle sunt considerate proaspete!

Calitatea unui ou depinde de sistemul de creștere al găinilor (0, 1, 2 și 3) și de hrana administrată acestora. Ouăle cele mai gustoase și hrănitoare sunt cele provenite de la găini crescute în sistem ecologic, unde există norme stricte legate de suprafață, dar și de furajele care se administrează acestora. Aceste ouă sunt marcate cu cifra 0. La polul opus se află ouăle provenite de la găini crescute în baterii modernizate”, declara Conf. univ. dr. Costel Stanciu.
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close