Antena 3 CNN Life Cum se alege "baba" în luna martie | Tradiții și superstiții la început de primăvară

Cum se alege "baba" în luna martie | Tradiții și superstiții la început de primăvară

Potrivit tradiției, în luna martie, fiecare om trebuie să-și aleagă o "babă", care îi va arăta cum va fi anul respectiv pentru el, în funcție de vreme.

Cum se alege "baba" în luna martie | Tradiții și superstiții la început de primăvară
Sursa foto: Unsplash.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    29 Feb 2024   •   18:15

Potrivit credinței populare, obiceiul de "a alege o babă" în luna martie este strâns legat de legenda Babei Dochia, cea responsabilă de venirea iernii, despre care se spune că de pe 1 și până pe 9 martie își leapădă toate cojoacele, iar vremea devine mai călduroasă.

Astfel, perioada cuprinsă între 1 și 9 martie este foarte importantă, deoarece, în funcție de vremea din ziua aleasă, putem afla dacă vom avea parte de un an bogat sau nu.

Se spune că dacă ziua aleasă este însorită, atunci toate ne vor merge bine întregul an. Pe de altă parte, dacă este ploaie sau nori, vom fi supărați și mohorâți la fel ca baba aleasă.

Totodată, dacă în ziua respectivă va ninge, este un semn că anul va fi unul bogat, cu multe realizări.

Cum se calculează "baba" 

Pentru alegerea "babei", circulă în popor două variante. Prima dintre ele şi cea mai simplă este alegerea după bunul plac a unei zile, cu menţiunea că aceasta trebuie să fie cuprinsă între 1 și 9 martie.

O altă variantă, care este mai sigură, este alegerea babei în funcţie de ziua de naştere.

De exemplu, o persoană născută între 1 şi 9 (valabil pentru orice lună), va avea baba conform cu ziua respectivă.

Atunci când data nașterii este formată din două cifre, acestea trebuie să fie adunate, astfel: dacă cineva este născut pe 28 mai, baba se calculează astfel: 2+8=10, 1+0= 1, ceea ce înseamnă că baba va fi pe 1 martie.

Tradiţii la începutul lunii martie

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de fiecare zonă a țării. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.

În alte zone, tinerii și copiii merg din casă în casă și îi întâmpină pe locuitorii satului sau pe vecini cu urări de bine pentru primăvară.

Sărbătoarea numită "Mărțișor" marchează începutul primăverii. Mărțișorul este un simbol al regenerării naturii și al începutului unui nou ciclu al vieții.

În străvechiul calendar roman, anul începea odată cu prima zi a lunii martie, astfel că babele reprezintă un nou început, dar şi lupta dintre iarnă şi primăvară, fapt ce duce la o instabilitate crescută a vremii. 

×
Subiecte în articol: Babele traditii 1 martie
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close