Antena 3 CNN Life Nu mai consumați niciodată acest tip de brânză! Este modificată genetic și poate provoca boli grave, inclusiv cancer

Nu mai consumați niciodată acest tip de brânză! Este modificată genetic și poate provoca boli grave, inclusiv cancer

Brânza tofu a devenit tot mai populară, mai ales în rândul vegetarienilor care o consideră o sursă ideală de proteină. Specialiștii avertizează că acest tip de brânză este modificată genetic și poate provoca boli grave, inclusiv cancer.

Nu mai consumați niciodată acest tip de brânză! Este modificată genetic și poate provoca boli grave, inclusiv cancer
Sursa foto: Pexel
de Cristina Tudorache    |    01 Aug 2020   •   12:45

Brânza tofu este făcută din soia, o legumă controversată, care deși conține o sumedenie de antioxidanți, nu este benefică pentru sănătate. 

Nu mai consumați niciodată acest tip de brânză! Este modificată genetic și poate provoca boli grave, inclusiv cancer

Potrivit doctorului Kaayla Daniel, autor al unui volum dedicat acestei legume, soia nu este un aliment sănătos, nu previne bolile și nici măcar nu s-a dovedit că este sigură pentru a fi consumată. Mai mult, numeroase studii științifice leagă soia de problemele digestive, malnutriție, disfuncții ale tiroidei, declin cognitiv, tulburări ale aparatului reproductiv, dar și de boli mai grave, precum cele cardiovasculare si cancere. 

Soia poate fi consumată în siguranță este sub formă fermentată. Soia fermentată este o sursă de probiotice și proteine pentru organism.

De ce este brânza tofu periculoasă pentru sănătate

Trebuie să menționăm că nu toate sortimentele de tofu sunt la fel de periculoase pentru organism. Singura situație în care este în regulă să consumam soia este atunci când o găsim sub formă fermentată și mai ales cu certificare ecologica (ar trebui sa reprezinte o asigurare ca aceasta nu a fost modificată genetic).

1. Este modificată genetic
90% din soia care se cultivă la nivel mondial este modificată genetic. Produsele modificate genetic sunt bănuite că distrug bacteriile bune din sistemul digestiv și, în același timp, afectează modul în care functionează acesta, putând conduce la boli grave.

2. Conținutul de fitoestrogeni
Tofu conține fitoestrogeni, un grup heterogen de compuși nonsteroizi care se găsesc în plante în mod natural. Aceste substanțe blocheaza producția normală de estrogeni. De asemenea, s-au identificat corelații între acești compuși și cancerul la san. Unele studii știintifice au demonstrat că soia „hrăneste” cancerul la san de vreme ce se comportă asemeni estrogenului”.

3. Conținutul de goitrogeni
Tofu este obținut din soia care conține și compuși goitrogenici, care blocheaza hormonii tiroidieni și interferează cu producția acestor hormoni. Din această cauză, cei care confumă soia și tofu devin predispuși la hipotiroidism sau la funcționarea precară a tiroidei. A

4. Poate provoca probleme digestive
Soia nefermentată contine  inhibitori ai enzimelor care blochează acțiunea enzimelor pancreatice și a altor enzime necesare digestiei proteinei. Mai mult, majoritatea oamenilor nu secretă enzimele potrivite pentru digestia produselor din soia nefermentată, ceea ce ar putea conduce la probleme precum flatulență, balonare, indigestie etc.

5. Conținutul de antinutrienți
Tofu contine  fitați, cei care contribuie  la textura fermă a produsului. Acesti compuși si acidul fitic sunt antinutrienți renumiți care blochează absorbtia anumitor minerale de care se leaga (zinc, fier, calciu). Pe lângă aceștia tofu, dar si alte forme de soia modificată genetic mai conțin și:
- lectine și saponine – legate de sindromul intestinului permeabil
- oligozaharide – promovează balonarea
- oxalati – promovează dezvoltarea pietrelor la rinichi si vulvodynia
- inhibitori ai proteazei – interferează absorbția proteinelor, ceea ce cauzează malnutriție, probleme digestive, pancreatită și împiedică dezvoltarea corpului, 

6. Soia poate provoca demența sau Alzheimer
A fost gasită o relație intre tofu și dementă sau Alzheimer. Soia fermentata, pe de aștă parte, are efecte protectoare asupra memoriei și contracareaza efectele negative ale fitoestrogenilor.

7. Tofu poate provoca probleme cu inima
Desieste considerată o legumă sănătoasă, o dieta bogata în soia are efecte asupra cardiomiopatiei hipertrofice, o afecțiune în care mușchii inimii se îngroașă excesiv, iar inima este împiedicată sa pompeze eficient sângele.

×
Subiecte în articol: branza tofu cancer
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close