
Alimentația femeilor în timpul sarcinii poate avea efecte pe termen lung asupra sănătății copiilor lor, potrivit unui nou studiu, citat de euronews.com.
Diabetul de tip 1, uneori numit diabetul copilăriei, este o afecțiune autoimună marcată de inflamația cronică a țesutului pancreatic. Numărul cazurilor a crescut în Europa încă din anii 1990, ceea ce i-a determinat oamenii de știință să caute indicii cu privire la cauze. Noul studiu, publicat în Journal of Epidemiology & Community Health, indică faptul că dietele femeilor în timpul sarcinii ar putea fi parte din răspuns.
Studiul a inclus aproape 68.000 de femei din Danemarca, care au născut între 1996 și 2002, dar și pe copiii acestora, până la împlinirea vârstei de 17 ani. În total, 281 de copii au fost diagnosticați cu diabet de tip 1 – doar 0,4 la sută din toți copiii incluși în studiu, însă aceștia erau semnificativ mai predispuși să fie diabetici dacă mamele lor consumau alimente care provoacă inflamații.
Inflamația poate fi bună. Este modul în care sistemul imunitar combate leziunile sau infecțiile. Dar nivelurile ridicate de inflamație pe o perioadă lungă de timp au fost legate de probleme de sănătate, cum ar fi artrita, bolile de inimă, cancerul și diabetul, iar nutriția are un impact semnificativ.
Multe alimente pot provoca inflamație cronică în organism, inclusiv carnea roșie și procesată, sucuri și alte băuturi zaharoase, pâine albă, paste, dar și alimentele prăjite. Pe de altă parte, femeile însărcinate care au consumat ceapă, roșii, cereale integrale, cafea, legume verzi, pește, ceai și fructe s-au confruntat de mai puține ori cu inflamații.
„La mijlocul sarcinii, pare a fi o perioadă deosebit de sensibilă, în care fetusul este susceptibil la influențe externe, inclusiv la stilul de viață al mamei,” a explicat un expert.
Printre alți factori care par să crească riscul de diabet de tip 1 se numără consumul de gluten al mamei și fumatul în timpul sarcinii.
Cu toate acestea, studiul nu a monitorizat dietele copiilor și nu poate dovedi dacă consumul alimentelor care provoacă inflamații pe timpul sarcinii a cauzat efectiv diabetul copiilor, iar acum specialiștii vor să facă mai multe cercetări.