Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea făcută de arheologi arată lovitura primită în urmă cu 800 de ani. "S-a RĂCIT brusc clima pe TERRA"

Descoperirea făcută de arheologi arată lovitura primită în urmă cu 800 de ani. "S-a RĂCIT brusc clima pe TERRA"

Descoperirea făcută de arheologi arată lovitura primită în urmă cu 800 de ani. "S-a RĂCIT brusc clima pe TERRA"
de O.P.    |    02 Oct 2013   •   11:06
Oamenii de ştiinţă cred că au descoperit vulcanul responsabil de o erupţie uriaşă care a avut loc în jurul anului 1257. Urmările cataclismului se văd şi acum în gheaţa de la Antarctica, iar textele de la acea vreme notează că a avut loc o răcire bruscă a climei, iar recoltele au fost compromise.

Acum, o echipă internaţională de cercetători a publicat în jurnalul PNAS o cercetare care pare să indice cauza ciudatului eveniment: o erupţie a vulcanului Samalas de pe insula Lombok din Indonezia.

În zilele noastre structura originală a muntelui nu mai există, în urma sa rămânând un lac vulcanic uriaş format în crater.

"Am efectuat o anchetă asemănătoare unei investigaţii poliţiste. Nu ştiam cine este vinovatul, dar aveam data crimei şi amprente sub forma elementelor geochimice din stratul de gheaţă, iar aceste elemente ne-au permis să descoperim care este vulcanul responsabli”, a explicat profesorul Franck Lavigne, de la Universitatea Pantheon-Sorbonne din Franţa, co-autor al lucrării.

Până acum, erupţia din 1257 fusese atribuită mai multor vulcani din Mexic, Ecuador şi Noua Zeelandă. Aceşti candidaţi nu au trecut, însă, de proba datării. „Doar Samalas se potriveşte în toate aspectele”, explică oamenii de ştiinţă.

×
Subiecte în articol: eruptie vulcanica
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close