Antena 3 CNN Life Știinţă Invenţia unui tânăr din Deva, premiată de Microsoft

Invenţia unui tânăr din Deva, premiată de Microsoft

Invenţia unui tânăr din Deva, premiată de Microsoft
09 Aug 2014   •   20:26
Inspirat de situaţia unui prieten nevăzător al bunicului său, un adolescent din Deva, Cristian Dragomir, a creat, împreună cu un prieten, ochelarii cu senzori care îi avertizează, prin vibraţii, pe purtători dacă au obstacole în drum. Invenţia a fost premiată la un concurs organizat de Microsoft.
 
Cristian Dragomir este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Decebal" din Deva şi, în timp ce alţi adolescenţi chiulesc de la ore ca să lenevescă pe o canapea într-un bar, băiatul de 17 ani şi-a petrecut timpul documentându-se şi, în final, inventând un dispozitiv care îi avertizează pe nevăzători dacă au obstacole în faţă. 
 
Cristian a fost ajutat de un prieten cu doi ani mai mare, Cornel Amariei, la crearea ochelarilor cu senzori, obţinând astfel premiul întâi la faza naţională a concursului "Imagine Cup", organizat de Microsoft în luna aprilie. Inovaţia a fost premiată în cadrul secţiunii "World Citizenship", al cărui scop a fost crearea celui mai bun software destinat rezolvării problemelor sociale.
 
"Împreună cu un prieten, Cornel Amariei, care acum este student la o univesitate din Bremen, am decis anul trecut prin toamnă să facem un proiect pentru concursul organizat de Microsoft. Bunicul meu avea un prieten nevăzător care îi povestea cât de greu este să se orienteze, aşa că ne-am gândit la o pereche de ochelari cu senzori, care să avetizeze nevăzătorii legat de obstacolele din faţa lor", povesteşte adolescentul.
 
El spune că dispozitivul "funcţionează simplu". 
 
"Are forma unor ochelari pe care sunt montaţi senzori cu ultrasunete de mai multe tipuri, care se completează unul pe altul. Aceşti senzori au menirea de a citi mediul înconjurător, de a citi distanţa faţă de obiecte, care este calculată şi transmisă unor motoare de vibraţii. Persoana care poartă acest dispozitiv va simţi, prin vibraţii, apropierea de obiectele din jurul ei şi conturul acestora. Nu va vedea culori, dar va putea aproxima distanţa la care se află de obiectele din jurul său. Când e cale liberă, vibraţiile se simt puternic, când sunt obstacole, vibraţiile sunt mai slabe", explică Cristian Dragomir.
 
Dispozitivul a fost botezat de Cristian "Vizium", iar proiectarea lui şi apoi procurarea pieselor şi asamblarea lor nu au fost uşoare.
 

×
Subiecte în articol: inventie ochelari microsoft deva tanar orb
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close