Antena 3 CNN Life Știinţă Terapia care ar putea trata mai multe fobii în același timp, descoperită de psihologii din Germania

Terapia care ar putea trata mai multe fobii în același timp, descoperită de psihologii din Germania

Oamenii care suferă de mai multe fobii le-ar putea trata printr-un singur fel de terapie, susțin psihologii din Germania.

Terapia care ar putea trata mai multe fobii în același timp, descoperită de psihologii din Germania
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Ian 2024   •   15:06

Concluzia aparține unor psihologi de la Universitatea Ruhr din Bochum, Germania, care au studiat 50 de persoane cu fobie de păianjeni și de înălțime.

Deși au tratat doar frica de păianjeni, frica de înălțime a fost, de asemenea, redusă.

Descoperirile sunt descrise de o echipă din jurul lui Iris Kodzaga și a profesorului Armin Zlomuzica, de la Departamentul de Neuroștiințe Comportamentale și Clinice, de la Universitatea Ruhr din Bochum, în revista Translational Psychiatry.

Participanții au fost împărțiți în două grupuri, unul care a beneficiat de terapie de expunere și unul care a primit un tratament placebo.

Citește și: Nou tip de celulă imunitară care poate ataca cancerul, descoperit de cercetători

Terapia de expunere implică expunerea treptată a unei persoane la obiectul sau situația care îi provoacă fobia.

Astfel, participanții au fost expuși la imagini și videoclipuri ale obiectelor sau situațiilor care le provocau frica.

Rezultatele studiului au arătat că participanții care au beneficiat de terapie de expunere au experimentat o reducere semnificativă a anxietății în legătură cu toate fobiile lor.

În medie, participanții care au avut parte de terapie de expunere au raportat o reducere de 60% a anxietății, în timp ce participanții care au primit tratamentul placebo au raportat o reducere de doar 20%.

"Descoperirea noastră sugerează că terapia de expunere poate fi o abordare eficientă pentru tratarea mai multor fobii în același timp.

Această descoperire ar putea avea un impact semnificativ asupra persoanelor care suferă de fobii multiple”, a declarat Iris Kodzaga.

×
Subiecte în articol: fobie psihologi frici terapie Germania
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close