Antena 3 CNN Opinii Măsurile economice de care România are nevoie

Măsurile economice de care România are nevoie

Guvernul nu se va opri doar la ordonanţa austerităţii când vine vorba despre măsuri care să echilibreze bugetul. Este de aşteptat să continue cu măsuri mai puţin populare şi în perioada următoare, consideră profesorul Dan Voiculescu. Însă, potrivit acestuia, Executivul ar trebui să urmeze o altă cale: cea a investiţiilor care pot aduce mai multe beneficii economiei decât tăierile de venituri sau creşterile de taxe.

Măsurile economice de care România are nevoie
de Dan Voiculescu    |    17 Feb 2021   •   17:20

Guvernul Cîţu decontează acum faptul că interesele electorale de anul trecut au ascuns realitatea economică a ţării.

Se află acum sub presiunea limitării unui deficit bugetar record, aşa că vrea să limiteze cheltuielile, în condiţiile în care ponderea producției interne și a serviciilor s-a diminuat dramatic, iar nivelul de îndatorare a crescut mult peste ritmul anterior.

''Este esențial să se înțeleagă că echilibrul și prosperitatea nu se pot obține doar prin "reduceri și tăieri". Atât pentru nivelul concret economic, cât pentru asigurarea unui optimism realist în rândul populației – aspect determinant pentru a stimula investițiile, consumul și dezvoltarea – este esențial să existe și o strategie de "suplimente și facilități" pentru domeniile economice strategice și categoriile sociale vulnerabile. O comparație relevantă: un organism nefuncțional, care necesită o intervenție medicală rapidă, nu va supraviețui niciodată dacă, pe lângă "operație", nu va primi hrană, tratament adecvat pe termen lung și, nu în ultimul rând, speranță, ingredientul decisiv pentru a continua să lupte'',  spune Dan Voiculescu, profesor universitar.

De altfel, analiştii economici sunt de acord că investiția este cea mai eficientă formă de a "economisi".

''Revenind la aspectele concrete, am speranța că actualul guvern va înțelege, spre exemplu, că o creștere imediată a pensiilor mai mici de 1500 de lei este esențială pentru a asigura supraviețuirea părinților și bunicilor; că este vital ca micii întreprinzători, clasa de mijloc în general, să primească acces real și rapid la finanțare; și, totodată, că este absolut prioritar ca tinerii noștri deștepți, care își doresc să trăiască și să muncească în România, să poată beneficia de sprijin concret și transparent pentru a-și cumpăra o locuință și a începe o afacere proprie.

Sunt doar câteva exemple care, înainte de a solicita resurse bugetare, necesită preocupare, viziune și asumarea unui adevăr economic incontestabil: investiția este cea mai eficientă formă de a “economisi”.

România întreagă are nevoie, în aceste momente dificile, și de măsuri constructive, de vești bune, consistente. Adevărate, nu fabricate'', a scris Dan Voiculescu pe blogul său.

'

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu masuri economie
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close