Antena 3 CNN Politică Adrian Cioroianu - ministru de Externe

Adrian Cioroianu - ministru de Externe

Adrian Cioroianu - ministru de Externe
19 Feb 2007   •   13:03
UPDATE: Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a trimis luni preşedintelui Traian Băsescu decretul de numire a lui Adrian Cioroianu în funcţia de ministru al Afacerilor Externe.
Senatorul Adrian Cioroianu a fost nominalizat, luni, de conducerea PNL pentru postul de Ministru de Externe, în locul lui Mihai Răzvan Ungureanu, care a demisionat din această funcţie. Anunţul a fost făcut chiar de Cioroianu. El a precizat că votul în favoarea nominalizării sale a fost de 28 la 1. Adrian Cioroianu a mai spus că, în calitate de Ministru de Externe, nu va fi nici de partea preşedintelui Traian Băsescu, nici de cea a premierului Călin Popescu Tăriceanu.

Adrian Cioroianu: "Mie îmi este foarte frică să nu pic la mijloc"

Senatorul Adrian Cioroianu, propus de PNL pentru funcţia de ministru de Externe, a declarat că aşteaptă reacţia preşedintelui. Într-o emisiune televizată, Cioroianu a precizat că nu se ştie care va fi decizia preşedintelui Traian Băsescu, şi că până acum totul a apărut în presă numai pe surse. ?Toată lumea m-a sunat azi că s-a aflat pe surse. Nu pot să comentez ceva ce nu ştiu dacă omul a spus (...) Eu sunt pentru pacea în Alianţă. Aştept reacţia preşedintelui Băsescu?, a spus Cioroianu. De asemenea, senatorul a declarat că premierul Tăriceanu i-a zis: ?Eu nu vă cer să faceţi politica mea. Eu vreau să facem o echipă?.

?Mie îmi este foarte frică să nu pic la mijloc. Dacă ajung la concluzia că premierul greşeşte, eu îi voi spune. Nu sunt omul care să bage capul în pământ (...) Eu nu sunt omul dihotomiilor, dacă mă înţeleg cu unul să nu mă înţeleg cu celălalt?, a precizat Adrian Cioroianu. De asemenea, senatorul a subliniat faptul că ?un om de calitate nu trebuie să fie dintr-un partid?. De asemenea, Cioroianu a afirmat că ?cel mai mare rău care se face României este să să dea senzaţia că preşedintele este pro-american, iar premierul este pro-european?.

În legătură cu nominalizarea senatorului Adrian Cioroianu pentru funcţia de ministru de Externe, Adrian Năstase a declarat că premierul Tăriceanu dă dovadă de credibilitatea prin susţinerea lui Cioroianu. ?Putea să aleagă o persoană apropiată partidului?, a spus Năstase. Şi Emil Boc, preşedintele PD, este de acord cu nominalizarea lui Tăriceanu. ?Cioroianu este o alegere potrivită?, a precizat Boc.

PSD a reacţionat prin vocea lui Mircea Geoană:
?Nicio propunere de ministru nu poate avea loc până când cabinetul şi primul-ministru nu se prezintă în faţa Parlamentului cu o propunere de Guvern restructurat?. Geoană a continuat spunând că : ?Nu trebuie să punem petice în acest moment la această guvernare, care are dificultăţi, de aceea aşteptăm ca primul-ministru să vină cu un întreg pachet de propuneri, de guvern restructurat, nu am nimic împotriva dlui Adrian Cioroianu, ca persoană, dar este clar că nu putem să acceptăm în acest moment soluţii punctuale la o problemă mult mai serioasă? (Rompres).

Nominalizarea lui Cioroianu, deşi oficializată de PNL, nu a primit replică de la preşedinţie decât pe surse: Cioroianu nu ar avea capacitatea de a continua linia politică externă începută de Ungureanu. Alte surse însă, diplomatice, au declarat că ministrul Ungureanu a început să-şi adune lucrurile personale din biroul de ministru, iar mâine sau poimâine îşi va lua la revedere de la subalterni. Ungureanu ar putea fi primul nume pentru alegerile europarlamentare pe listele PNL.

Adrian Cioroianu a intrat în PNL în august 2002, fiind consilier politic al fostului lider Theodor Stolojan. În 2004 a fost desemnat senator de Timiş iar în 2005 euroobservator. Postul de ministru de externe a rămas vacant după demisia lui Mihai Răzvan Ungureanu. La sfârşitul lunii ianuarie, pe fondul scandalului provocat de reţinerea a doi români în irak, premierul i-a cerut lui ungureanu să-şi prezinte demisia. Călin Popescu Tăriceanu a fost derajat de faptul că Ministerul de Externe l-a informat doar pe preşedinte în acest caz.

Antena 3

×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close