Antena 3 CNN Politică Băsescu are două soluţii pentru criză

Băsescu are două soluţii pentru criză

Băsescu are două soluţii pentru criză
19 Mar 2007   •   07:58

Preşedintele Traian Băsescu va prezenta miercuri concluziile după consultările cu partidele parlamentare. Şeful statului are două soluţii pentru ieşirea din criză. Şi vrea să le prezinte personal şefilor de partide. Cel puţin aşa susţine un reprezentant al opoziţiei. Conform unor surse PSD, preşedintele vrea să se întâlnească din nou, probabil joi, cu liderii partidelor parlamentare. Informaţia a fost confirmată, de altfel, la Antena 3, de secretarul general al PSD, Titus Corlăţean, în emisiunea ?Prima Ediţie?. Mai târziu, la "Sinteza Zilei", vicepreşedintele PSD Dan Nica a declarat că întâlnirea respectivă nu ar mai avea loc.

Preşedintele a discutat cu reprezentanţii partidelor politice.

PRM a fost singurul partid care nu s-a prezentat la discuţii. Scopul declarat al consultărilor - încercarea găsirii unor soluţii pentru ieşirea din criza politică. Rezultatele - niciunul concret.

UDMR propune ori o formulă de Guvern cu susţinere majoritară în Parlament, ori anticipate. Soluţia anticipatelor este şi cea propusă de PD. Democraţii îi somează pe liberali să aleagă - ori cu PD, ori cu PSD. De altfel, Băsescu i-a întâmpinat pe liberali cu sintagma ?Ia spuneţi, v-aţi hotărât? O faceţi cu PSD-ul!??. În schimb, PSD şi PNL au plecat de la Cotroceni cu concluzii similare: soluţia crizei e în Parlament.

Reacţii aproape identice după întâlnirea cu preşedintele Băsescu a PSD şi PNL. Social-democraţii au fost primii care s-au prezentat la consultările cu şeful statului. Delegaţia social-democraţilor, condusă de preşedintele partidului, s-a prezentat la Palatul Cotroceni la ora 11. Întâlnirea cu preşedintele a fost urmată de o conferinţă de presă în care Mircea Geoană a declarat că Băsescu nu a venit cu o soluţie în cadrul discuţiilor. De asemenea, preşedintele PSD a declarat că singura cauză a instabilităţii politice o reprezintă războiul dintre premier şi preşedinte. Social democraţii au cerut eliminarea Alianţei D.A de la guvernare şi clarificarea acuzelor de corupţie pe care Tăriceanu şi Băsescu şi le-au adus reciproc şi numirea urgentă a unui nou ministru în fruntea MAE.

Crin Antonescu, vicepreşedintele liberalilor, a făcut o declaraţie de presă în care l-a catalogat pe şeful statului drept generator de crize. Acesta a menţionat şi faptul că preşedintele nu a venit cu soluţii pentru rezolvarea crizei politice, considerând consultările doar un alt exerciţiu de imagine. Liberalii au ajuns la consultări în jurul orei 12, iar premierul Călin Popescu-Tăriceanu nu a făcut parte din delegaţia Partidului Naţional Liberal care a fost la Cotroceni.

Marko Bela a declarat la sfârşitul întâlnirii cu şeful statului că acesta a adus în discuţie problema stabilităţii politice. Liderul UDMR a precizat că este nevoie de o nouă formulă de guvernare şi nu exclude colaborări cu alte partide, excepţie făcând PRM. UDMR a solicitat neînceperea urmăririi penale pentru Zsolt Nagy, pentru că nu există indicii certe care să determine declanşarea cercetării. Bela a fost de acord că soluţia pentru rezolvarea crizei politice nu se află în mâinile preşedintelui.

Democraţii văd anticipatele drept unica soluţie pentru ieşirea din actuala criză politică. Emil Boc crede că electoratul este singurul în măsură să dea o majoritate parlamentară şi un guvern stabil. Liderul PD spune că partidul său se va ralia, dacă este cazul, altor forţe politice pentru a putea ajunge la scopul propus prin una dintre cele două modalităţi legale: moţiune de cenzură sau demisia primului ministru.

Conservatorii au anunţat că au o variantă care ?va rezolva repede şi bine criza politică?. Reprezentanţii PC i-au cerut preşedintelui Băsescu să îşi prezinte demisia. Şeful statului a replicat ?N-ar fi mai bine să demisioneze Tăriceanu??

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară din Camera Deputaţilor, Varujan Pambuccian, a declarat, la finalul întâlnirii cu preşedintele Traian Băsescu, că grupul parlamentar al minorităţilor va fi ultimul care va părăsi actuala coaliţie pentru că încă speră că lucrurile pot intra pe un făgaş normal. La întâlnirea cu reprezentanţii minorităţilor, preşedintele Băsescu a vorbit despre o manifestare a crizei politice şi la nivelul instituţiilor statului. "Există riscul ca situaţia politică să ducă la blocarea activităţii instituţiilor", a spus Traian Băsescu, la nici o săptămână după ce declara că ceea ce se întâmplă acum pe scena politică este doar o... "dispută".

Antena3.ro

×
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close