Antena 3 CNN Politică Băsescu, "băieţii deştepţi" şi bilanţul SRI

Băsescu, "băieţii deştepţi" şi bilanţul SRI

Băsescu, "băieţii deştepţi" şi bilanţul SRI
26 Mar 2007   •   07:45

?Ne-am facut că nu vedem că sub ochii noştri se produc fapte de corupţie?, a declarat Traian Băsescu la bilanţul Serviciului Român de Informaţii (SRI). Şeful statului a vorbit din nou despre ?băieţii deştepţi din energie?, despre care a aflat încă din iulie 2005, odată cu primirea documentarului despre ceea ce se întâmplă în vânzarea de energie. S-a încercat diminuarea strigătului de disperare, pentru ca astăzi ziarele să confirme că la energia hidro e un adevărat dezastru. ?Dezastrul a fost sprijinit şi ascuns de oameni politici?, a precizat preşedintele. Traian Băsescu a amintit şi despre ?sistemul clientelar din sănătate?, precum şi despre ceea ce se întâmplă în agricultură.

Obiectivele SRI: debirocratizarea şi demilitarizarea serviciului
În ceea ce priveşte reforma serviciilor de informaţii, şeful statului a avut un discurs tranşant. ?Măi oameni buni, deja este prea mult?. Cuvântul ?reformă? este vehiculat încă din 1990, a explicat Traian Băsescu, precizând că ?ne scapă din vedere faptul că, utilizându-l în fiecare an, perpetuăm lucruri care nu ar mai trebui să facă obiectul perspectivei?. În acest context, preşedintele a fixat obiectivele majore pe care SRI trebuie să le urmărească în continuare. ?Vă cer ferm şi fără niciun echivoc ca anul acesta să se încheie atât debirocratizarea - reducerea treptelor intermediare pe structura ierarhică - cât şi demilitarizarea serviciului - trecerea către o instituţie civilă?.

Scandalul interceptărilor este ?propagat de cei interesaţi?
Preşedintele Traian Băsescu a atacat şi subiectul atât de mediatizat al interceptărilor convorbirilor telefonice. Nimeni din interiorul serviciului nu încalcă legea, ?dar adevărul pentru populaţie este acela pe care îl propagă cei interesaţi?, a precizat Băsescu. În acest punct, preşedintele a cerut transparentizarea parţială a serviciului: ?Niciun serviciu de informaţii din lume nu lucrează transparent, dar sunt zone în care doar prin transparenţă veţi reuşi să îl aduceţi la normal?.

?SRI nu pare afectat de influenţe politice?
Un alt subiect abordat cu ocazia bilanţului SRI a fost influenţa politicului asupra activităţii serviciului. Preşedintele a remarcat că SRI nu pare afectat de influenţe politice, ceea ce dovedeşte maturizarea serviciilor. În discursul său, Băsescu a ţinut să precizeze că SRI este cea mai importantă structură de protejare a siguranţei naţionale, ale cărei priorităţi rămân prevenirea actelor teroriste şi lupta împotriva criminalităţii. Şeful statului a menţionat că ameninţarea teroristă nu poate fi exclusă, dar gradul de alertă a scăzut.

Directorul SRI trebuie să fie întotdeauna un reprezentant al Opoziţiei
Creşterea credibilităţii Serviciului Român de Informaţii este un obiectiv major pentru preşedintele Traian Băsescu, care a declarat că numai în acest fel cetăţenii vor considera că ei înşişi şi interesele lor sunt protejaţi. Şeful statului, prezent la bilanţul activităţii SRI pe anul 2006, a susţinut ideea ca directorul SRI să fie întotdeauna un reprezentat al Opoziţiei. El a subliniat că anul trecut, când a trebuit să nominalizeze un nou şef al SRI, a avut o opţiune fermă să nu desemneze o persoană a actualei puteri. ?Aş vrea ca acest mod tratare a SRI să fie perpetuat şi pentru alte legislaturi. Mi se pare cel mai corect pentru credibilizarea serviciului?, a precizat Băsescu.

În opinia şefului statului, SRI a protejat cetăţenii în mod remarcabil şi a continuat procesul de reformă. În 2006, ofiţerii care au avut legături cu securitatea au fost trecuţi în rezervă, iar actuala medie de vârstă a instituţiei de notă un proces de întinerire.

La şedinţa de evaluare a activiţăţii SRI au participat şi consilierul prezidenţial pe probleme de securitate naţională, Mihai Stănişoară, precum şi ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga.

La şedinţa de bilanţ de anul trecut, şeful statului a avut numai cuvinte de laudă la adresa serviciului de informaţii. ?SRI se bucură de toată încrederea mea?, a spus preşedintele, care a declarat că nu a intervenit şi nici nu va interveni vreodată în activitatea Serviciului Român de Informaţii.

Antena3.ro

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close