Antena 3 CNN Politică Băsescu cere să vorbească în Parlament

Băsescu cere să vorbească în Parlament

Băsescu cere să vorbească în Parlament
09 Feb 2007   •   14:00

Preşedintele Traian Băsescu a trimis vineri preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului o scrisoare în care informează că doreşte să se adreseze marţi, printr-un mesaj, Camerelor reunite ale Parlamentului. Iniţiativa preşedintelui vine la doar o zi după ce senatorii şi deputaţii din Birourile Permanente ale celor două Camere au adoptat o declaraţie?protest prin care îi cer în mod oficial preşedintelui să retragă unele acuzaţii la adresa Legislativului. Deşi în comunicatul Administraţiei prezidenţiale nu este precizat motivul pentru care şeful statului doreşte să se adreseze Parlamentului, este de aşteptat ca mesajul său să fie în legătură directă cu solicitarea de joi a parlamentarilor.

Parlamentarii sunt supăraţi pe şeful statului
Parlamentarii s-au supărat pe şeful statului după ce acesta a criticat Parlamentul la şedinţa de bilanţ a DNA. Băsescu a afirmat că ?Oamenii politici votează legi pentru infractori?. Preşedintele Senatului şi iniţiatorul declaraţiei, Nicolae Văcăroiu, a declarat că Traian Băsescu trebuie să înţeleagă că ?singurul organ suprem care are atributul de a legifera este Parlamentul. Nimeni nu poate da indicaţii Parlamentului în ce sens să voteze o lege?.

Mesajul preşedintelui Băsescu în Parlament a fost anunţat pentru ziua de marţi, ora 14.30, chiar înainte de moţiunea împotriva ministrului Justiţiei, Monica Macovei, care se va discuta în Senat, la ora 15.00. Peste 50 de senatori de la PSD, PRM şi PC au depus joi la Biroul Permanent al Senatului moţiunea simplă ?Minciuna - adevărul justiţiei Macovei", moţiune prin care cer demiterea ministrului Justiţiei.

Reacţii:
Crin Antonescu, liderul grupului parlamentar al PNL, salută demersul preşedintelui de a veni în faţa Parlamentului. ?Sper ca acest demers să fie începutul unui proces de normalizare a relaţiilor de pe scena politică?, a declarat liberalul, precizând că va propune un dialog între parlamentari şi preşedinte. ?Voi susţine ca nu doar noi să ascultăm ce vrea preşedintele să ne spună, ci să se poată pronunţa şi reprezentanţi ai fiecărui grup parlamentar?.

Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, Victor Ponta, vicepreşedinte PSD, s-a lansat într-un atac dur la adresa preşedintelui Traian Băsescu. Ponta s-a arătat iritat de faptul că preşedintele a anunţat şi ziua şi ora la care va avea loc intervenţia sa la Parlament, cu atât mai mult cu cât la ora 15.00 este programată, al Senat, moţiunea împotriva ministrului Justiţiei, Monica Macovei. Moţiunea a fost depusă de senatori de la PSD, PRM şi PC. Victor Ponta a declarat că nu crede într-o coincidenţă a programării celor două intervenţii la numai jumătate de oră diferenţă. ?Noi tot o să vorbim marţi de Monica Macovei, chiar dacă preşedintele şi-a pus acest discurs acum?, a avertizat vicepreşedintele social-democraţilor.

PD consideră că ministrul Justiţiei, Monica Macovei, nu are de ce să-şi dea demisia, chiar dacă moţiunea împotriva sa va trece de Senat. Argumentul lui Emil Boc: Guvernul este învestit şi demis în bloc.

Comisarul european pentru Justiţie, Franco Frattini, şi-a declarat sprijinul pentru Monica Macovei, în cadrul unui interviu acordat postului Deutsche Welle. ?Nu vreau să intervin în moţiunea care va fi prezentată în Parlament?, a declarat comisarul. Acesta a adăugat că ?în principiu, nu pot decât să confirm totala mea apreciere faţă de ministrul Macovei?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close