Antena 3 CNN Politică Băsescu cere sindicatelor să amâne grevele până după alegeri. Sindicaliştii refuză

Băsescu cere sindicatelor să amâne grevele până după alegeri. Sindicaliştii refuză

Băsescu cere sindicatelor să amâne grevele până după alegeri. Sindicaliştii refuză
30 Oct 2008   •   19:15

Liderii uniunilor sindicale au declarat că nu vor renunţa la mişcările de protest în urma apelului făcut de Traian Băsescu de amânare a grevelor până după alegeri. Ei consideră acest apel tardiv.
"Atitudinea preşedintelui Traian Băsescu este de bună intenţie, de mediator, dar aşteptăm o ofertă concretă nu doar formală. Dacă există genul de garanţii viabile, putem renunţa la proteste, altfel nu" adeclarat, pentru Mediafax, preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu.
Astfel, sindicaliştii de la Sed Lex şi Sanitas îşi vor continua acţiunile de protest programate pentru luna noiembrie.
Traian Băsescu a făcut un apel către liderii sindicali să renunţe la grevele din luna noiembrie, pe motiv că acestea ar putea afecta alegerile. El s-a arătat dispus să discute cu aceştia pentru a le garanta că urmatorul guvern va fi disponibil să discute pe tema reformelor şi creşterilor salariale. ?Momentul ales nu este bun.? a spus Băsescu.
Preşedintele a creionat o imagine a României anilor 2020-2030, afectată de scăderea natalităţii, cu sisteme de educaţie şi sanitar în paragină, şi cu o birocraţie excesivă şi a menţionat că acolo s-ar putea ajunge dacă nu se acordă o atenţie deosebita pentru trei sectoare: educaţia, sănătatea şi administraţia publică.?Lipsa unor reforme consistente în educaţie, sănătate, şi în zona de stimulare a natalităţii afectează chiar fibra naţiunii.? a spus preşedintele.
El a menţionat însă faptul că în toate aceste domenii trebuie să se aplice tandemul ?bani contra reformă?. ?Fără acorduri de acceptare a reformelor, fie că este vorba de sănătate sau de administraţia publică nu poate fi vorba de creşterea salariilor. România nu-şi mai poate permite să accepte creşteri de salarii consistente fără reformă? este de părere Băsescu.
Traian Băsescu susţine o declaraţie de presă, la Palatul Cotroceni, după ce majoritatea sindicatelor din învăţământ au anunţat, joi dimineaţă, că vor intra în grevă generală dacă legea majorării salariale promise dascălilor nu se va aplica. Solidari cu sindicatele din domeniul educaţiei se declară şi cele din sănătate, precum şi funcţonarii publici. SED LEX, Sanitas şi Spiru Haret ameninţau, miercuri, că vor paraliza întregul sistem bugetar printr-o grevă naţională.
Guvernul a emis, luni, o ordonanţă de urgenţă prin care a amânat mărirea cu 50% a salariilor profesorilor pentru 1 aprilie 2009.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: declaratie de presa
Parteneri
Vremea de Paște și 1 mai. ANM anunță când se încălzește
x close