Antena 3 CNN Politică Băsescu: Noul Guvern este nelegitim

Băsescu: Noul Guvern este nelegitim

Băsescu: Noul Guvern este nelegitim
02 Apr 2007   •   16:13

Preşedintele Băsescu împărtăşeşte punctul de vedere al democraţilor. Şeful statului a trimis preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor o scrisoare în care susţine că noua formulă guvernamentală este nelegitimă. Băsescu face apel la preşedinţii celor două camere să nu voteze noua formulă a Executivului. În cazul contrar, spune preşedintele, între forul legislativ şi voinţa electoratului se va instala o prăpastie, iar singura soluţie pentru intrarea în normalitate va rămâne cea a alegerilor anticipate.

Preşedintele vrea fie formarea unei noi majorităţi politice, fie alegeri anticipate. Şeful statului i-a avertizat pe preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului că, dacă legislativul va învesti guvernul PNL-UDMR, există riscul unei rupturi între Parlament şi societatea civilă. Băsescu spune că prin decizia premierului de a scoate de la guvernare Partidul Democrat nu se mai respectă voinţa electoratului.

În scrisoarea adresată preşedinţilor Parlamentului, şeful statului menţionează că premierul ales în 2004 reprezenta Alianţa Dreptate şi Adevăr, întrucât, PNL nu s-a înscris ca formaţiune distinctă în cursa electorală şi nici nu a prezentat un candidat propriu la funcţia de prim-ministru. Preşedintele arată că prin decizia unilaterală a PNL de a scoate din guvern miniştrii Partidului Democrat, componenţa politică a fost radical modificată, astfel încât legitimitatea democratică a noii formule de guvernare nu mai respectă voinţa electoratului.

?Guvernul care va fi propus spre învestitură este compus din PNL şi UDMR, două formaţiuni care deţin, în actuala configuraţie a Parlamentului României, numai 22 % din numărul total de mandate. În lipsa oricărei consultări a voinţei populare, nu se poate demonstra că majoritatea electoratului doreşte ca ţara să fie condusă în formula PNL-UDMR. Un executiv ultra-minoritar, PNL-UDMR, nu poate fi validat decât cu voturile actualei opoziţii, ceea ce va slăbi coerenţa acţiunii guvernamentale, în condiţiile în care partidele de opoziţie nu intenţionează să-şi asume o nouă majoritate parlamentară, alături de PNL şi UDMR?, se arată în scrisoare.

Traian Băsescu consideră că noua formulă de guvern nu rezolvă problema majorităţii netransparente şi fluctuante pe care a semnalat-o până acum. ?Dacă Parlamentul României va învesti guvernul propus de către fostul prim-ministru al Alianţei D.A., vă semnalez că există riscul unei rupturi grave între forumul legislativ şi societatea românească. În actualul context, apreciez că buna funcţionare a sistemului democratic poate fi asigurată fie prin asumarea transparentă a unei noi majorităţi politice, fie prin întoarcerea cât mai grabnică la voinţa suveran exprimată prin votul cetăţenilor români?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close