Antena 3 CNN Politică Băsescu: nu îmi voi schimba atitudinea

Băsescu: nu îmi voi schimba atitudinea

Băsescu: nu îmi voi schimba atitudinea
28 Feb 2007   •   08:33
UPDATE Radu Stroe a menţionat, în cursul zilei de miercuri, că Traian Băsescu nu a fost invitat la şedinţa de guvern şi a fumat în sală, încălcând legea. "Domnia sa nu i-a trimis nici scrisoare premierului, nu i-a dat nici telefon ca să-i spună că vine la şedinţă. Pe ordinea de zi nu era nicio problemă, nici de politică externă, nici de ordine publică şi siguranţă naţională, deci a fost o autoinvitare pe o temă pe care şi-a fixat-o singur, fără să se consulte cu primul-ministru", a spus secretarul general al guvernului.

Preşedintele a comentat scurt derularea procedurii de suspendare. Într-un discurs ţinut la Palatul Cotroceni, Traian Băsescu a spus că prezenţa sa în Parlament nu era necesară. ?Având în vedere antecedentele comportamentale în Parlamentul României, am preferat să nu mă duc?, a declarat şeful statului, care a făcut o analogie între comisia de condamnare a comunismului care a fost creată la cererea sa şi comisia de anchetă prin care parlamentarii încearcă să îl condamne chiar pe el. Scopul acţiunii de azi a Parlamentului este obţinerea tăcerii din partea preşedintelui, ?ceea ce e de neobţinut?, a avertizat Băsescu, declarând că nu va renunţa la dreptul constituţional de a reclama eventualele nereguli. Preşedintele şi-a început discursul precizând că prezenţa sa la Guvern a fost anunţată încă de la plecarea în vizita oficială din Egipt.

Contractele de energie la control
Şeful statului i-a cerut ministrului Economiei,Varujan Vosganian, să prezinte public contractele de energie semnate de fostul ministru Dan Ioan Popescu şi să verifice modul în care aceste înţelegeri au fost încheiate. Preşedintele s-a referit în şedinţa Executivului şi la memoriul ALRO. Băsescu a precizat că nu a trimis documentul la Guvern pentru ca producătorul de aluminiu să primească energie mai ieftină şi, ca dovadă, deşi avea rezoluţia purta semnătura sa ALRO nu a primit energie mai ieftină.

Şeful statului a cerut accelerarea reformei în sectorul agricol, arătând că România riscă să piardă fonduri europene din cauza întârzierilor înregistrate în diferite sectoare, susţin surse guvernamentale. În replică, premierul Călin Popescu Tăriceanu i-a spus preşedintelui că problemele existente în agricultură sunt descoperite acum de Guvern deoarece fostul ministru de resort, Gheorghe Flutur, ar fi prezentat în perioada mandatului date incorecte.

Băsescu ? nemulţumit de relaţiile externe ale României
Traian Băsescu a continuat declarându-se nemulţumit de nerespectarea unor angajamente ale României în relaţiile externe, referindu-se în primul rând la balanţa comercială dintre România şi China. ?În documentarul pe care l-am avut la plecare mi se atrăgea atenţia asupra deficitului mare în balanţa schimburilor comerciale, deficit în defavoarea României?. Băsescu a atras atenţia asupra celor 2 delegaţii de evaluare pe care China le-a trimis în România, în scopul de a primi o ofertă de mărfuri care pot fi exportate în China în condiţii avantajoase. ?Din păcate, contractele pe care România le-au putut oferi au fost în valoare de doar 53 de milioane de dolari, ceea ce reprezintă extrem de puţin în raport cu decizia părţii chineze de a echilibra balanţei?.

Băsescu despre înfiinţarea ANI
Un alt subiect abordat în cadrul şedinţei de la Palatul Victoria s-a referit la înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI). Suntem în dificultate în raport cu angajamentele anterioare, a precizat Traian Băsescu. Şeful statului a subliniat importanţa acestui angajament, care ?a constribuit esenţial la transformarea steguleţului roşu din corupţie în galben?. Faptul că înfiinţarea ANI este tărăgănată poate extinde termenul de supraveghere a României, a atenţionat Băsescu, ori acest lucru afectează credibilitatea statului nostru în faţa Uniunii Europene.

?Cu Moldova avem o reală problemă?
Nici relaţia cu Republica Moldova nu a fost ocolită în şedinţa de miercuri de la Guvern. ?Cu Moldova în mod real avem o problemă care ţine atât de capacitatea noastră administrativă cât şi de relaţia politică?. Traian Băsescu a solicitat Guvernului să accelereze procesul de creare a unui centru comun de vize, precum şi să adopte rapid noua lege de acordare a cetăţeniei române pentru cetăţenii Republicii Moldova. ?Am rugat Guvernul să ia în considerare inclusiv emiterea unei ordonanţe de urgenţă care să vizeze simplificarea procedurilor pentru etnicii români care locuiesc în afara graniţelor României?.

Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close