Antena 3 CNN Politică Băsescu: Sper să desemnez premierul înainte de 15 decembrie. Ţin cont de numărul mandatelor

Băsescu: Sper să desemnez premierul înainte de 15 decembrie. Ţin cont de numărul mandatelor

Băsescu: Sper să desemnez premierul înainte de 15 decembrie. Ţin cont de numărul mandatelor
04 Dec 2008   •   18:01

Premier până pe 15 decembrie şi guvern până pe 24. Asta doreşte preşedintele Traian Băsescu, şeful statului precizând, într-o declaraţie de presă la Palatul Cotroceni, că, în desemnarea primului ministru, va ţine cont de numărul mandatelor obţinute de fiecare partid care a trecut pragul electoral.
"Sper să avem guvern înainte de 24 decembrie şi invit partidele să renunţe la orice calcule bazate pe idei ascunse şi pe alegerile prezidenţiale", a declarat preşedintele.
După anunţul Biroului Electoral Central, preşedintele a emis decretul de convocare a Parlamentului pentru data de 15 decembrie ora 12.00. Decretul a fost trimis, deja, la Monitorul Oficial.
Respectând litera Constituţiie, şeful statului a invitat partidele la Cotroceni în ordinea crescătoare a mandatelor, de la minorităţi, la cei din Partidului Democrat Liberal. Scrisorile către partide au fost trimise imediat după ce s-au anunţat oficial rezultatele.
În urma consultărilor, şeful statului spune că vrea să afle viziunea partidelor asupra formării noului cabinet "într-un moment destul de dificil, când se prefigurează creşterea în intensitate a efectelor crizei mondiale".
"Esenţa evoluţiilor este legată de priorităţile pe care România le are. Va trebui să înţeleg care sunt aceste priorităţi şi din partea partidelor", a declarat Băsescu.
Interesul naţional, prioritatea 0
Preşedintele aminteşte că prioritatea 0 o constituie interesul naţional, adică "un guvern care, pe de o parte să respecte voinţa electoratului, iar pe de altă parte să fie suficient de puternic prin sprijin în Parlament în aşa fel încât să poată să treacă legislaţia privind diminuarea efectelor crizei", a declarat liderul de la Cotroceni.
Preşedintele a mustrat politicienii "care se perindă pe la televiziuni" şi care "au uitat de criză, vrând să vadă abordările preşedintelui în raport cu alegerile prezidenţiale". Şeful statului crede că e asemenea atitudinea poate fi considerată "o copilărie".
"Guvernarea pe priorităţi va fi mai importantă în 2009 decât guvernarea ţinând cont de doctrină", a ţinut să explice preşedintele PSD.
"Guvernul trebuie să ţină cont de intrarea la euro în 2014, de un deficit bugetar cât mai mic pentru că finanţarea deficitului a devenit mult mai scumpă decât în anul 2008", a declarat Băsescu.
În ceea ce priveşte priorităţile sale, Traian Băsescu spune că nu ţine neapărat la un nou mandat. "Vreau doar să dau un guvern care să respecte voinţa electoratului şi care să aibă susţinere în Parlament. (...)Nu interferez în activitatea Parlamentului", a spus preşedintele, adăugând că el doar discută calendarul din premiza unei legi care este în vigoare.
Criza economică, problema viitorului guvern
Şeful statului a tras un semnal de alarmă referitor la criza viitoare, spunând că economia trebuie ajutată. "Când partidele se gândesc la viitorul guvern, trebuie să se uite şi în ograda proprie ca să vadă nivelul de competenţe de care dispun. Voi invita partidele să reflecteze după discuţia de mâine (n.r. vineri)", a spus Băsescu.
"Vom avea parte de o reducere a creşterii, de o scumpire a finanţării deficitului bugetar. Sper ca partidele să dea dovadă de responsabilitate şi în alcătuirea porgramului", spune preşedintelui.
Potrivit Constituţiei, preşedintele desemnează premierul după consultări cu majoritatea parlamentară, ori dacă nu există o majoritate parlamentară. Şeful statului a felicitat toate partidele participante la alegerile parlamentare, atât pe cele care au câştigat, cât şi pe cele care au pierdut. În Parlament au intra 4 partide: UDMR, cu 31 d emandate, PNL cu 93 de mandate, PSD cu 163 de mandate, PDL cu 166 de mandate.


Antena3.ro

×
Parteneri
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova: ”Părăsiți zona!”
x close