Antena 3 CNN Politică Băsescu-Tăriceanu. Război în faţa naţiunii

Băsescu-Tăriceanu. Război în faţa naţiunii

Băsescu-Tăriceanu. Război în faţa naţiunii
20 Feb 2007   •   22:21
Călin Popescu Tăriceanu revine asupra intervenţiei preşedintelui Traian Băsescu din emisiunea de marţi seară, declarând că refuză ?jocul murdar şi distructiv? al şefului statului. Într-un comunicat semnat în calitatea sa de preşedinte al PNL şi remis agenţiei Mediafax, Tăriceanu continuă seria atacurilor la preşedinte, apreciind că şeful statului s-a comportat la TVR ?ca un politician obişnuit să câştige puncte prin utilizarea limbajului de mahala şi a acuzaţiilor fără rost şi fără fond?.

Tăriceanu subliniază că ?interesele României cer un premier responsabil, preocupat de problemele ţării, şi nu de răfuieli politice personale. Românii nu au nicio vină pentru că actualul preşedinte este dependent de politicianismul de mahala, de politica exclusivă a interesului electoral propriu?. Marţi seară, chiar înainte de a pleca din ţară, premierul spunea la aeroport că într-o ţară normală o intervenţie ca a lui Băsescu pentru Alro ar genera în mod automat o anchetă a autorităţilor competente.

Firul acuzaţiilor de la postul public de televiziune
Preşedintele şi premierul s-au acuzat reciproc, în direct la postul public de televiziune, că sprijină grupuri de interese din domeniul energiei. Şeful statului a intervenit telefonic într-o emisiune la care era invitat şeful Guvernului, în momentul în care acesta a adus în discuţie rezoluţia ALRO trimisă de preşedinte fostului ministru al Economiei, Codruţ Şereş. ?Bileţelele pe care preşedintele Traian Băsescu le trimite ministerelor ies din cadrul instituţional?, crede premierul. Băsescu l-a acuzat pe Tăriceanu că are legături cu ?băieţii deştepţi? din domeniul energiei. ?Vă asigur că niciodată n-o să trec peste îndatoririle mele constituţionale: una dintre ele este să nu las agenţii economici la cheremul unor mafii. Iar în energie avem o mafie şi de doi ani nu faceţi nimic?, a replicat Traian Băsescu.

Băsescu: ALRO ducea valize cu bani la Ministerul Industriilor
Preşedintele susţine că reprezentanţii ALRO i-au spus că în fiecare an trebuie să meargă cu ?valiza de bani? la Ministrul Industriilor pentru a primi restul de 25% din energia de care avea nevoie combinatul. ?Când am pus rezoluţia pe memoriul venit de la Alro Slatina nu venise la mine decât o companie care-mi spunea că are contract pe 10 ani pentru 75% din energia electrică şi că în fiecare an trebuie să se ducă cu valiza de bani în Ministerul Industriilor ca să primească diferenţa de 25% de energie de care avea nevoie ca să funcţioneze?, a declarat preşedintele.

La rândul său, premierul i-a acuzat pe Traian Băsescu şi pe fostul consilier Theodor Stolojan, că au favorizat, prin intervenţiile lor, societatea ALRO, pentru a cumpăra energie ieftină.
Preşedintele Traian Băsescu a continuat atacul la adresa premierului explicând că ALRO Slatina şi-a luat cei 25% printr-o singură modalitate, şi anume de la Energy Holding. Această firmă aparţine lui Nicolae Buzăianu, cel care a fost reprezentantul firmei VA Tech Hydro, firma cu care Tăriceanu a încheiat contractul de modernizare a Porţilor de Fier, scrie Hotnews.ro.

Şereş: de la ALRO plecau valize cu bani spre Cotroceni
La rândul său, fostul ministru al Economiei, Codruţ Şereş, a declarat că ar fi bine ca preşedintele să amintească şi de ?valizele care se îndreptau spre Cotroceni? în 2005. Şereş a acuzat că în urma intervenţiilor lui Traian Băsescu şi ale consilierului său Theodor Stolojan , ?care avea o lipeală serioasă cu Alro Slatina?, această firmă ar fi obţinut energie electrică la un preţ foarte mic.

Reacţii în domeniul economiei
Omul de afaceri Dinu Patriciu este de părere că preşedintele Traian Băsescu are o viziune deformată asupra femomenelor economice, adugând că ?Traian Băsescu pare a fi un om al cavernelor care nu înţelege realitatea?.
Dan Ioan Popescu, ministru al Economiei în guvernarea PSD, crede că preşedintele este supărat că acum la Petrom nu se mai poate fura pe bază de bileţel.
Actualul ministru, liberalul Varujan Vosganian, este de părere că disputa televizată între preşedinte şi premier pe teme economice nu duce la nimic bun.

ALRO respinge acuzaţiile de corupţie
ALRO respinge acuzaţiile de corupţie şi susţine că a trimis scrisori mai multor autorităţi. Producătorul de aluminiu susţine că nu a primit niciun avantaj în plus faţă de contractul iniţial încheiat între Hidroelectrica şi Energy Holding, care era deja valabil până în 2013.

Compania a trimis mai mult de 15 scrisori în ultimii 2 ani, către Ministerul Economiei şi Comerţului, către Primul Ministru, către Consiliul Concurenţei, către Preşedinţie şi către alte autorităţi guvernamentale, în care explica nevoia de a avea contracte de furnizare a energiei electrice pe termen lung şi în care propunea modele de investiţii care ar permite ALRO să aibă acces în mod constant la energie electrică.

Toate aceste scrisori au rămas fără răspuns. Scrisorile au reprezentat singura acţiune realizată de către ALRO referitoare la furnizarea de energie electrică.

Pentru a-şi putea continua activitatea şi planurile de dezvoltare ca investitor strategic, ALRO a decis să investească 1 miliard de dolari în propria sa termocentrală. Acest fapt ar poziţiona ALRO înafara jocurilor de pe piaţa de energie şi ar acorda companiei indepedenţă energetică.

?Orice acuzaţii de corupţie la adresa companiei ALRO sunt simple speculaţii pe care reprezentanţii ALRO le resping cu tărie?, scrie în comunicatul ALRO.

Explicaţiile Energy Holding
Energy Holding a încetat, în octombrie 2005, contractul de livrare a energiei electrice către ALRO din motive strict comerciale, colaborarea între cele două părţi desfăşurându-se în cele mai bune condiţii, au declarat, miercuri, agenţiei Mediafax reprezentanţii Energy Holding.

Tăriceanu: Am fost inabil în cazul Patriciu-Petromidia
În aceeaşi emisiune, premierul Tăriceanu a recunoscut că a fost inabil în tratarea cazului Patriciu Petromidia, mai ales în ceea ce priveşte discuţia Patriciu-Macovei, la sediul guvernului în 2005. ?Cred că nu s-a procedat corect, dar nu s-a influenţat justiţia?, a spus Tăriceanu. Premierul a ţinut să amintească şi că tot în 2005, l-a sunat pe procurorul general al României în cazul Rompetrol, doar pentru a se informa asupra ştirilor apărute în presă pe acel subiect.

Antena3.ro

×
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close