Antena 3 CNN Politică Băsescu trimite Guvernul în Parlament

Băsescu trimite Guvernul în Parlament

Băsescu trimite Guvernul în Parlament
21 Mar 2007   •   17:07

Preşedintele Traian Băsescu cere Guvernului să se prezinte în Parlament, pentru un vot de încredere. În caz contrar, singura soluţie pentru stabilizarea vieţii politice sunt alegerile anticipate, susţine şeful statului. Propunerile sunt sintetizate într-un comunicat de presă, ca şi concluzii ale consultărilor de marţi de la Palatul Cotroceni. În scrisoarea adresată partidelor politice, preşedintele subliniază că România are un climat politic instabil, iar relaţiile din interiorul Coaliţiei s-au deteriorat. De aceea, preşedintele propune clasei politice mai multe variante de depăşire a actualei crize. Una dintre variante prevede ca actualul Guvern sau unul restructurat să ceară de urgenţă votul de încredere al Parlamentului.

?Consider cã este necesar ca actualul Guvern, sau un Guvern restructurat, să se prezinte de urgenţã în faţa Parlamentului, pentru a obţine votul de încredere menit să consfinţească graniţele unei majorităţi parlamentare care-şi asumă politic susţinerea executivului şi îi oferã, astfel, o veritabilã legitimitate democratică. Chiar dacă Parlamentul ar acorda votul unui Guvern eventual restructurat, nu avem garanţia cã, dupã învestitură, vom elimina riscul perpetuării unor majorităţi conjuncturale?.

Preşedintele Băsescu susţine că, în cazul în care Guvernul nu cere, sau nu primeşte votul Parlamentului, se impune organizarea alegerilor anticipate. ?În ipoteza că votul de încredere nu va fi solicitat, iar precizarea majorităţii parlamentare existente nu se va realiza, soluţia democratică obligatorie pentru întreaga clasă politică este organizarea de alegeri anticipate?, se arată în comunicatul preşedintelui.

Reacţia partidelor
Cu excepţia democraţilor, care consideră anticipatele singura soluţie a crizei, toate celelalte partidele resping propunerea preşedintelui. Cei mai mulţi dintre ei consideră că Parlamentul are capacitatea de a gestiona situaţia. Într-un comunicat de presă, PD apreciază că: ?scrisoarea preşedintelui arată deschiderea acestuia spre a susţine o soluţie cu adevărat stabilă şi democratică. PD a analizat toate variantele şi nu crede că în actuala compoziţie parlamentară există şanse reale pentru a se demarca o majoritate stabilă şi funcţională pentru ultimii doi ani ai mandatului.(...) Orice altă variantă în afara alegerilor anticipate nu face decât să prelungească şi să adâncească actuala criză?.

Opinia democraţilor este singulară. Liberalii cred că misiva de la Cotroceni arată că preşedintele recunoaşte că nu el, ci Parlamentul este îndreptăţit să soluţioneze impasul. Nici social democraţii nu marşează la ideea anticipatelor. Foarte dur, senatorul PSD Şerban Nicolae spune că insistenţa preşedintelui de a provoca anticipate este jignitoare pentru popor, care nu a votat ?cum trebuie? de prima dată. Nicolae susţine că anticipatele sunt ultima soluţie şi că nu s-a ajuns chiar în faza ultimei soluţii.

Conservatorii văd în scrisoarea preşedintelui Băsescu o confirmare a propunerii lor şi anume că Băsescu nu mai are ce căuta în fruntea statului şi trebuie să-şi dea demisia. Şi PRM vede în textul de la Cotroceni o confirmare a propriei poziţii. Vicepreşedintele PRM Lucian Bolcaş se felicită că partidul său nu s-a dus marţi la Cotroceni.

De remarcat este însă că, din nou, liberalii şi social-democraţii au reacţionat la unison, ba chiar cu aceleaşi analogii. Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat că preşedintele Traian Băsescu ?revine la vechea lui obsesie, care a fost arma principală împotriva Guvernului Tăriceanu?. Orban a precizat în legătură cu afirmaţiile şefului statului privind consolidarea unei majorităţi parlamentare funcţionale că ?este ca şi cum ai da foc la casă, ai chema pompierii şi apoi ţi-ai pârî vecinii că ei au făcut-o?. În opinia vicepreşedintelui liberal, scrisoarea lui Băsescu este un exerciţiu de imagine care nu aduce nimic nou şi care ?reconfirmă aversiunea sa faţă de PNL şi faţă de Călin Popescu-Tăriceanu?.

Şi vicepreşedintele social-democrat Victor Ponta consideră că preşedintele Traian Băsescu se găseşte în prezent în situaţia în care ?după ce a dat foc la casă cheamă pompierii să o stingă?. Ponta a spus că şeful statului trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru ceea ce a făcut. ?Poate va fi suspendat, dar poate că domnia sa va începe să fie în sfârşit preşedinte, adică un om care să păstreze echilibrul. Eu însă nu-mi fac mari speranţe. Nu cred că se va schimba?, a conchis liderul social-democrat.

Antena3.ro

×
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close