Antena 3 CNN Politică C. Săftoiu a demisionat de la şefia SIE

C. Săftoiu a demisionat de la şefia SIE

C. Săftoiu a demisionat de la şefia SIE
19 Mar 2007   •   13:41

Claudiu Săftoiu a demisionat de la şefia Serviciului de Informaţii Externe, la nici jumătate de an de la numirea sa în funcţie. Nu există nicio explicaţie oficială în legătură cu decizia sa. Dar s-ar putea să aibă legătură cu afirmaţii făcute de Săftoiu când a fost audiat de comisia de anchetă privind suspendarea preşedintelui Băsescu. Afirmaţiile indicau fie că Săftoiu nu ştia ce face serviciul pe care îl conducea, fie că Serviciul de Informaţii Externe încalcă grosolan legea. În paralel, Parlamentul a decis să înfiinţeze o comisie de anchetă în legătură cu posibilele interceptări ilegale.

Au apărut deja şi primele speculaţii în legătură cu succesorii lui Claudiu Săftoiu, la şefia SIE. Neoficial se vorbeşte despre profesorul Radu Carp, de la Facultatea de Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Bucureşti şi despre consilierul prezidenţial, Mihai Stănişoară, proaspăt numit la Cotroceni. Acesta este încă şi preşedinte al comisiei de apărare din Camera Deputaţilor. De asemenea, circulă zvonul că şi social democratul Cristian Diaconescu ar fi în cărţi.

Premierul Tăriceanu a declarat că demisia lui Claudiu Săftoiu echivalează cu recunoaşterea faptului că SIE a făcut ascultări fără să fie autorizat. Primul ministru a subliniat că acest lucru este foarte grav şi aşteaptă ca în cadrul comisiilor parlamentare de specialitate să fie analizate aceste aspecte, inclusiv în ceea ce priveşte alte structuri.

Demisia lui Săftoiu a declanşat şi primele reacţii ale partidelor politice. Ion Iliescu, preşedintele de onoare al PSD, a declarat că demisia lui Săftoiu este expresia blocajelor în funcţionarea instituţiilor. Liderul PD, Emil Boc, a declarat în schimb că decizia fostului şef SIE este una responsabilă. Deputatul UDMR Kelemn Hunor consideră că Claudiu Săftoiu a fost ales în funcţia de director al SIE "pe baza clientelismului politic şi nu a competenţei", iar "pălăria era prea mare pentru acesta". "Faţă de gravele încălcări ale dreturilor omului pe care SIE le-a făcut şi pe care domnul Claudiu Săftoiu le-a recunoscut, demisia sa este un gest minimal. Cred că domnul Săftoiu ar trebui să se retragă într-o peşteră şi să nu mai auzim de el vreo 10 ani", a declarat vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti.

Preşedintele Traian Băsescu, în calitatea sa de preşedinte al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, a fost informat asupra demisiei, a anunţat, luni, Biroul de presă al SIE.

Acum câteva zile, Săftoiu a recunoscut că SIE interceptează telefoane fără mandat de la judecător. Fostul şef SIE a fost audiat în cursul săptămânii trecute de comisia care analizează posibilitatea suspendării preşedintelui Băsescu. La ieşire a refuzat să facă vreo declaraţie. Potrivit unor surse din comisie, declaraţia şefului SIE va fi consemnată în raportul final.

STENOGRAMA AUDIERII LUI CLAUDIU SĂFTOIU (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close