Antena 3 CNN Politică Campusurile lui Hărdău au rămas doar pe hârtie

Campusurile lui Hărdău au rămas doar pe hârtie

Campusurile lui Hărdău au rămas doar pe hârtie
05 Apr 2007   •   12:04

Ministerul Educaţiei şi Cercetării vrea să construiască mai multe campusuri şcolare, demarând proiectul anul trecut, când s-a făcut un inventar la nivelul întregii ţări. S-a constatat că ar fi nevoie de 458 de campusuri. Ulterior, fiecare inspectorat şcolar judeţean a făcut câte un proiect pe care l-a înaintat ministerului pentru a beneficia de acest program, scriu cei de la Jurnalul Naţional.

Proiectul a rămas doar pe hârtie întrucât de atunci nu s-a făcut niciun demers în acest sens. Şi aceasta în condiţiile în care proiectul este finanţat din fonduri structurale care trebuie cheltuite până la o anumită dată. Pentru 2007 de exemplu au fost alocate din întreaga sumă 86 de milioane de euro. De asemenea şi timpul de execuţie al lucrărilor este limitat la doi ani de la alocarea sumei respective.

O nebuloasă, mai scriu aceiaşi jurnalişti, este şi licitaţia pentru firma de construcţii care urmează să realizeze lucrările de execuţie a campusurilor şcolare. Pe de o parte Ministerul Educaţiei susţine că în perioada imediată vor fi demarate la nivel de inspectorat general procedurile de organizare a licitaţiei pentru atribuirea lucrărilor de construcţie. De cealaltă parte, inspectorii şcolari pun problema descentralizării sumelor şi a gestionării acestora la nivel local.

Mulţi dintre inspectorii şcolari spun însă că ministerul nu i-a informat până în prezent despre modul în care vor fi gestionaţi banii. Un campus şcolar cuprinde şcoala propriu-zisă, spaţii de cazare pentru elevi, cantina, baza de practică pentru meserii şi specializări, baza sportivă şi spaţii de cazare pentru cadrele didactice. De acest program vor beneficia circa 100 de mii de elevi. Valoarea proiectui este de aproximativ 278 de milioane de euro.

Antena 3

×
Parteneri
Avertizare meteo ANM de vreme rea! 18 județe vizate de Cod galben
x close