Antena 3 CNN Politică Coaliţia adăposteşte trădători

Coaliţia adăposteşte trădători

Coaliţia adăposteşte trădători
12 Feb 2007   •   23:42
Moţiunea depusă la Senat împotriva ministrului Macovei a fost adoptată cu 81 de voturi ?pentru? şi 46 ?împotrivă?. Opoziţia s-a mobilizat şi a adus la Senat exact 69 de senatori, cât aveau nevoie pentru ca moţiunea să poată trece. Ea a fost adoptată cu 81 de voturi, însă, ceea ce arată că au existat membri ai Coaliţiei care au votat împotriva ministrului Macovei. Cu toate acestea, ministrul Justiţiei a întărit în cadrul unei emisiuni televizate că nu va demisiona. ?Nu m-a surprins rezultatul şi nu am niciun fel de tristeţe?, a declarat Macovei.

Reacţia premierului Tăriceanu
Într-un comunicat de presă al Guvernului se arată că Tăriceanu va analiza conţinutul dezbaterilor din Plenul Senatului, urmând ca în proxima şedinţă de Guvern să propună adoptarea măsurilor care decurg din punctele de vedere exprimate. Potrivit comunicatului, premierul va cere ministrului Justiţiei, Monica Macovei, să promoveze măsurile ce se impun pentru a răspunde propunerilor şi solicitărilor Senatului.

Voiculescu: Tăriceanu ar trebui să o demită pe Macovei
Ministrul Justiţiei, Monica Macovei, nu îşi va da demisia pentru că ?nu are onoare? dar probabil ea va fi demisă de premier, a afirmat preşedintele PC, Dan Voiculescu. ?Dacă moţiunea simplă cade sau trece dar Tăriceanu nu ţine cont de ea, PC e pregătit să depună moţiune împotriva Guvernului, să cerem să cadă Guvernul Tăriceanu în ansamblul său?, a declarat Voiculescu, într-o conferinţă de presă.

Reacţii:
Nicolae Văcăroiu susţine că ?revocarea din funcţie a Monicăi Macovei e obligatorie iar premierul trebuie să respecte legea?. Preşedintele Senatului a declarat că, potrivit Constituţiei, moţiunea simplă este încadrată la actele juridice ale Senatului iar revocarea din funcţie a ministrului Justiţiei este ?obligatorie?, după adoptarea în Senat a moţiunii simple. Văcăroiu a subliniat că aceasta este prima dată când o moţiune simplă este adoptată cu un vot care arată clar că o parte din susţinătorii ei au trădat, scrie Mediafax

Liderul Partidului Democrat, Emil Boc, susţine că este un vot ruşinos, care compromite interesele României. El a lansat un avertisment voalat la adresa partenerilor de coaliţie, dat fiind faptul că au existat şi voturi ale senatorilor din coaliţia guvernamentală: ?Vom discuta în interiorul Alianţei şi al Coaliţiei pentru că, aici, au fost câteva defecţiuni?. În opinia preşedintelui PD, se impune o singură concluzie: ?ministrul Justiţiei merge mai departe?.

Pe de altă parte, senatorul liberal Theodor Meleşcanu a declarat că nu există în Constituţie nicio prevedere potrivit căreia Tăriceanu ar trebui să o demită din funcţie pe Macovei. În cea ce priveşte demisia de onoare, Meleşcanu a spus că acest lucru ţine exclusiv de o decizie personală a Monicăi Macovei. ?N-a ieşit la număr? - aşa a caracterizat liberalul rezultatul votului din Senat.

Grupul Popularilor Europeni o susţine pe Monica Macovei şi o consideră un politician valoros al României. Markus Ferber, membru al Popularilor Europeni, s-a declarat dezamăgit de moţiunea anti-Macovei, oficialul pronunţându-se în favoarea rămânerii ministrului Macovei în Guvernul român. ?Monica Macovei a fost unul dintre arhitecţii aderării României la UE. Politicile şi măsurile introduse de ea au fost vitale în lupta anticorupţie şi asigurarea independenţei în Justiţie? se arată în comunicatul grupului PPE.

De partea cealaltă, socialiştii europeni declară că Monica Macovei ar trebui să demisioneze din cauza faptului că un ministru nu poate să supravieţuiască fără sprijinul Parlamentului. Vicepreşedintele grupului socialist din Parlamentul European, Jan Marinus Wiersma, afirmă că dacă Parlamentul nu mai are încredere într-un ministru, acel ministru trebuie să-şi dea demisia. ?Cred că progresul a fost posibil datorită guvernelor succesive şi cu siguranţă şi datorită doamnei Macovei, dar nu cred că depinde de un singur om ca Guvernul să-şi îndeplinească angajamentele asumate faţă de Uniunea Europeană?, a declarat el într-un interviu acordat RFI România.

Cu doar o jumătate de oră înainte de începutul dezbaterilor, Monica Macovei a avut o întâlnire cu senatorii PSD, PNL şi PD, în care i s-au reproşat deficienţele de colaborare cu Parlamentul. Liberalii ar fi încercat şi să obţină un mesaj public de sprijin pentru Guvern, în schimbul voturilor de astăzi.

Partidele Coaliţiei au anunţat luni că vor vota împotriva moţiunii, din solidaritate guvernamentală. Senatorul liberal Norica Nicolai a declarat pentru Antena 3 că va vota împotriva moţiunii, dar ?numai din solidaritate cu colegii din Alianţă, pentru că pe mine nu mă convinge prea uşor Monica Macovei?. Şi Crin Antonescu, vicepreşedintele PNL, a lăsat să se înţeleagă că nu toţi o susţin pe Monica Macovei. ?Nu sunt senator şi sunt bucuros pentru doamna Macovei că nu sunt senator?, a precizat acesta la sfârşitul discuţiilor de ieri din Alianţă, arătând că ruptura dintre PNL şi PD nu poate fi ascunsă.

Acuzele aduse ministrului Monica Macovei
Textul moţiunii se întinde pe opt pagini care cuprind acuzaţii la adresa ministrului Justiţiei. Este vorba, în principal, despre transferul neconstituţional de prerogative şi de responsabilitate către CSM, blocarea aplicării noului Cod Penal, elaborat de specialişti, adoptat de Parlament şi promulgat de preşedintele României, precum şi despre desfiinţarea Institutului de Criminologie. Formula agreată de ministerul Justiţiei pentru legea ANI este un alt argument adus de Partidul Conservator în favoarea demiterii Monicăi Macovei. De asemenea, ministrului Justiţiei i se reproşează şi tergiversarea proceselor, intervenţii în actul de justiţie, defăimarea şi discreditarea acesteia.

Raspunsul Ministrului Monica Macovei la motiunea Senatului (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close