Antena 3 CNN Politică Emil Boc: Guvernul nu susţine privatizarea CEC Bank

Emil Boc: Guvernul nu susţine privatizarea CEC Bank

Emil Boc: Guvernul nu susţine privatizarea CEC Bank
Sursa foto: Foto: Intact Images
28 Ian 2011   •   21:54

Premierul Emil Boc a declarat, vineri seara, că Guvernul nu susţine în acest moment privatizarea CEC Bank. El a răspuns astfel întrebat de jurnalişti, într-o conferinţă de presă susţinută la Guvern, dacă se intenţionează vânzarea altor pachete majoritare de acţiuni alături de cel deţinut de stat la CFR Marfă.

Primul-ministru a precizat că nu a fost efectuată încă o analiză pe această temă şi că discuţia este la Ministerul Economiei.

"Ce pot să vă spun cu siguranţă este că nu susţin privatizarea CEC. Vreau să fiu explicit pe această temă", a adăugat Boc.

Potrivit unor surse citate de Mediafax, Guvernul va încerca să majoreze capitalul CEC Bank prin atragerea unor investitori instituţionali, după modelul utilizat în urmă cu şase ani la privatizarea BCR, considerând neatractive condiţiile pieţelor internaţionale pentru vânzarea băncii în cadrul viitorului acord cu FMI.

"Este prea devreme pentru privatizarea CEC Bank, dar Guvernul va insista în discuţiile cu FMI pe majorarea captialului băncii, probabil prin atragerea unor investitori instituţionali, după modelul de succes de la BCR"

În acelaşi context, s-a arătat că cele mai importante şi dificile negocieri pentru încheierea următorului acord cu FMI vor fi privatizarea, reorganizarea sau lichidarea companiilor de stat, unde instituţia internaţională va insista pe includerea unui număr cât mai mare de societăţi importante.

Statul a încercat să vândă CEC în urmă cu câţiva ani, însă procesul de privatizare a fost oprit în luna decembrie 2006, întrucât a fost depusă o singură ofertă, de la National Bank of Greece, cu o valoare considerată prea redusă. Banca elenă a oferit 560 de milioane de euro pentru preluarea CEC.

Guvernul a încercat în ultimii doi ani să opereze o majorare a capitalului CEC din surse bugetare, întrucât statul deţine toate acţiunile băncii, însă Comisia Europeană nu a autorizat operaţiunea, considerând că este asimilabilă unui ajutor de stat.

×
Subiecte în articol: Emil Boc Boc CEC Bank
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu a anunţat că nu se retrage din cursă
x close