Antena 3 CNN Politică Euroalegerile, motiv de dispută între palate

Euroalegerile, motiv de dispută între palate

Euroalegerile, motiv de dispută între palate
20 Feb 2007   •   23:35

Premierul îi cere preşedintelui să renunţe la referendumul privind votul uninominal, pentru că acesta ar arunca în umbră alegerile europene. Preşedinţia spune că, dimpotrivă, Băsescu i-ar fi cerut premierului să nu amâne alegerile. Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei a declarat că Traian Băsescu l-a asigurat pe premier de toată susţinerea pentru ca euroalegerile să aibă loc la data stabilită de Guvern, 13 mai.

Băsescu i-ar fi spus lui Tăriceanu că cele două referendumuri sunt acţiuni constituţionale ce nu pot fi negociate, după cum a declarat Adriana Săftoiu. După o serie de discuţii succesive cu preşedintele Traian Băsescu, Mircea Geoană şi reprezentanţi ai partidelor parlamentare pe tema alegerilor pentru Parlamentul European, Călin Popescu Tăriceanu le cere public acestora să renunţe pentru moment la referendum şi suspendare.

Reacţii la propunerea premierului:
PSD răspunde negativ la apelul premierului. Mircea Geoană a ieşit în conferinţă de presă la o oră după premier, declarând că partidul său va continua demersurile pentru suspendarea preşedintelui.
Vicepreşedintele PRM, Lucian Bolcaş, consideră că referendumul pe votul uninominal este oricum inutil şi ar duce la risipă de bani. ?Consider primordială dezbaterea în prima şedinţă a Camerelor reunite a cererii de suspendare care sa ducă la o limpezire a apelor în lumea politică?, a declarat Bolcaş.
În tabăra puterii, democratul Cristian Rădulescu spune că premierul ar fi trebuit să discute acest subiect mai întâi în Alianţă. ?Pe lângă un preşedinte jucător, avem şi un premier judecător. M-aş fi aşteptat ca acest lucru să fie făcut nu din Guvern din sediul de pe Kisselef al PNL sau după o şedinţă a Alianţei?.
Purtătorul de cuvânt al PC, Bogdan Ciucă, este de părere că discuţiile pe tema votului uninominal şi a alegerilor europene distrag atenţia de la suspendarea preşedintelui.

Nu este prima dată când şeful Executivului îi roagă pe principalii actori politici să renunţe la propriile proiecte politice pentru ca alegerile programate pe 13 mai să se desfăşoare în mod normal. Pe 7 februarie, premierul Tăriceanu a făcut primul apel către partidele politice să amâne tema suspendării preşedintelui până la finalizarea alegerilor pentru Parlamentul European. În acelaşi timp, prim-ministrul a făcut atunci şi un apel către preşedintele Traian Băsescu să respecte Constituţia. O săptămână mai târziu, premierul Tăriceanu a făcut al doilea apel la liderii din opoziţie să amâne dezbaterea cu privire la suspendarea preşedintelui şi să respecte data stabilită deja pentru alegerile europene.

Antena 3

×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close