Antena 3 CNN Politică Fenechiu şi Patriciu îşi împart Guvernul

Fenechiu şi Patriciu îşi împart Guvernul

Fenechiu şi Patriciu îşi împart Guvernul
03 Apr 2007   •   14:27

Guvernul propus de premier e privit cu suspiciune de presă. Ziariştii de la Cotidianul au descoperit că trei dintre noii miniştri numiţi în Guvern ar fi fost impuşi în Cabinet prin intermediul afaceristului ieşean Relu Fenechiu. Este vorba despre Tudor Chiuariu, Cristian David şi Cristian Adomniţei, apropiaţi ai lui Fenechiu şi colaboratori în afaceri. Potrivit aceluiaşi ziar, alţi trei miniştri ar fi ?oamenii lui Patriciu", printre ei şi premierul Tăriceanu.

Tudor Chiuariu, nominalizat pentru postul de ministru al justiţiei, a ajuns din avocat şi consilier juridic al firmelor din Iaşi ale lui Relu Fenechiu, şef al Departamentului de Inspectie al premierului, transformat ulterior în Departamentul de Lupta Antifraudă. De pe această poziţie, Chiuariu a trimis la DNA 49 de dosare ale unor fraude cu fonduri europene.

Cristian David, nominalizat pentru postul de la interne, este şi el unul dintre apropiatii deputatului Relu Fenechiu, scrie Cotidianul. Relaţia lor s-a consolidat în urma cu doi ani, prin căsătoria acestuia cu Vanda Vlasov, fiica avocatului ieşean Mihail Vlasov. În postura de ministru delegat pentru controlul programelor cu finanţare internaţională a fost acuzat că nu a luat nici o masură într-un caz în care era implicat socrul său, suspectat de deturnarea unor fonduri în valoare de 211.000 de euro.

Cristian Adomniţei este primul ministru al Educatiei de profesie inginer constructor, şi nu profesor sau cercetător, ca predecesorii săi. Unul dintre cei mai activi membri ai organizaţiei PNL Iaşi, Adomniţei, a fost reales recent preşedinte al Tineretului Naţional Liberal, având mereu susţinerea lui Relu Fenechiu, cu care a şi colaborat. În Iaşi, a fost implicat într-o afacere controversată pe când era student la Universitatea Tehnică ?Gheorghe Asachi" şi era membru in senatul institutiei. Adomniţei a mai deţinut functia de sef de districtul CFR Iasi şi şef de şantier la Mivan-Kier România .

Potrivit aceleiaşi surse, alţi trei miniştri se bucură de susţinerea lui Dinu Patriciu, printre ei şi premierul Tăriceanu, graţie afacerilor pe care le-au derulat împreună. Teodor Meleşcanu, nominalizat pentru ministerul apărării, a fost implicat, în perioada în care era ministru de externe, în scandalul ?firul roşu" cu Moscova. Ulterior a beneficiat de finanţări personale din partea controversatului Adrian Costea. În perioada 2002 - 2004, Meleşcanu a fost angajat ca administrator la Rompetrol, firma lui Dinu Patriciu.

Ludovic Orban, nominalizat la Transporturi este şi el considerat unul dintre ?oamenii lui Patriciu". În timpul guvernării PSD, Orban a administrat firma Rominserv, membră a holdingului Rompetrol, iar pentru prestaţia lui a fost recompensat cu 5.000 de euro anual, după cum arată declaraţia de avere din anul 2004.

Antena 3

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close