Antena 3 CNN Politică Guvernul PNL-UDMR a trecut de Parlament

Guvernul PNL-UDMR a trecut de Parlament

Guvernul PNL-UDMR a trecut de Parlament
04 Apr 2007   •   12:38

Parlamentul a aprobat marţi cu o majoritate covârşitoare noul Cabinet, obţinând 302 de voturi ?pentru? şi doar 27 ?împotrivă?. Cabinetul Tăriceanu restructurat a obţinut astfel mai multe voturi decât cel iniţial, care a înregistrat la învestire 265 de voturi favorabile. Premierul Tăriceanu a mulţumit parlamentarilor pentru votul acordat noului Guvern, arătând că rezultatul semnifică dorinţa clasei politice de a lăsa deoparte certurile inutile şi de a asigura stabilitatea necesară îndeplinirii obiectivelor pentru UE. Următorul pas pentru noii miniştri este depunerea jurământului în faţa preşedintelui Traian Băsescu.

"Nu suntem un Guvern de criză"
Premierul Călin Popescu Tăriceanu a prezentat în Parlament, în faţa camerelor reunite, noul Guvern fără miniştri PD. "Nu suntem un Guvern de criză", susţine premierul. ?Guvernul de azi vine nu doar cu o structură nouă, dar şi cu refuzul de a consuma banii publici pe subiecte care ar fi trebuit să ajungă la gunoi?. Primul ministru a subliniat că Executivul de până acum s-a ocupat de ?teme reziduale şi parazitare?, definit ca ?acel bruiaj permanent al activităţii Guvernului cu teme ca alegerile anticipate, bileţele şi alte scandaluri?.

Cum au trecut miniştrii de comisii
Luni şi marţi, toţi miniştrii propuşi de premier în noul Guvern PNL-UDMR primiseră aviz favorabil de la comisiile de specialitate. Audierile nu au fost însă lipsite de emoţii. Adrian Cioroianu a stat aproape 3 ore în faţa comisiilor reunite de politică externă, înainte de a primi aviz favorabil.

Cioroianu a fost validat de comisiile parlamentare de specialitate cu 23 de voturi ?pentru?, 3 ?împotrivă? şi 2 abţineri. Primul ministru nominalizat de premier care a primit avizul favorabil al comisiilor de specilialitate a fost Decebal Traian Remeş la Agricultură. El a obţinut 23 de voturi ?pentru? şi 4 ?împotrivă?. Următorul a fost Ludovic Orban, care în calitate de nominalizat pentru şefia ministerului Trasporturilor a reuşit să convigă comisia de specialitate să îl valideze cu 19 voturi ?pentru?, 3 ?împotrivă? şi 4 abţineri.

Tudor Chiuariu, nominalizat de premier pentru funcţia de ministru al Justiţiei , a primit şi el aviz favorabil de la comisia de specialitate, cu 23 de voturi ?pentru?, 6 ?împotrivă? şi o abţinere. Chiuariu şi-a anunţat ca priorităţi lupta împotriva corupţiei şi continuarea reformei în sistemul judiciar. El a adăugat că dacă Parlamentul va vota o moţiune simplă împotriva sa, va demisiona.

Şi restul politicienilor liberali sau din UDMR au trecut cu brio de comisii - Laszlo Borbely, propus ministru la Dezvoltare Regională, Lucrări Publice şi Locuinţe, Teodor Meleşcanu - care urmează să obţină postul de ministru al Apărării, Korodi Attila - nominalizat pentru portofoliul de la Mediu şi deputatul PNL Ovidiu Silaghi, care va fi ministru pentru IMM-uri, Comerţ, Turism şi Profesii Liberale.

Luni, primul care a trecut proba de foc a audierilor a fost Cristian David, aspirant la funcţia de ministru al Administraţiei şi Dezvoltării Regionale. Copleşit de întrebări, David a uitat până şi numărul judeţelor din România: din 42 a făcut 40. Cu toate astea, comisia i-a dat aviz favorabil. Pe lângă Cristian David, au mai trecut proba comisiilor de specialitate alţi trei candidaţi pentru funcţiile din viitorul Executiv. Este vorba de Varujan Vosganian, Cristian Adomniţei şi Paul Păcuraru. La niciunul însă, emoţiile nu au fost aşa de puternice.

În noul Guvern, două ministere - Economia şi Finanţele - au fost comasate şi au fost înfiinţate două ministere noi - Ministerul pentru IMM-uri, Comerţ şi Turism şi Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţei. Niciun democrat nu se mai regăseşte în propuneri, dispar însă din noua listă a executivului şi doi liberali: Sebastian Vlădescu de la Finanţe şi Dan Motreanu, de la Agricultură.

Componenţa noului Guvern:
- Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului
- Cristian Adomniţei la Ministerul Educaţiei şi Cercetării
- Cristian David la Ministerul Administraţiei şi Internelor
- Paul Păcuraru la Ministerul Muncii, Solidarităţii Sociale şi Familiei
- Decebal Traian Remeş la Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale
- Teodor Meleşcanu la Ministerul Apărării
- Adrian Cioroianu la Ministerul Afacerilor Externe
- Tudor Chiuariu la Ministerul Justiţiei
- Ovidiu Silaghi la nou-înfiinţatul Minister al IMM-urilor, Comerţului şi Turismului
- Varujan Vosganian la Ministerul Finanţelor Publice comasat cu Ministerul Economiei şi Comerţului
- Nagy Zsolt la Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei
- Attila Korodi la Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor

Antena3.ro

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close