Antena 3 CNN Politică În spatele uşilor se fac şi se desfac guverne

În spatele uşilor se fac şi se desfac guverne

În spatele uşilor se fac şi se desfac guverne
28 Mar 2007   •   21:23

Premierul nu a luat nicio decizie cu privire la o eventuală restructurare guvernamentală, dar în spatele uşilor închise se fac şi se desfac guverne. Iar unele variante ajung, din surse, şi la public. Liberalii au de împărţit cu aliaţii lor din UDMR posturile ce ar rămâne vacante prin îndepărtarea PD. Iar pe bursa zvonurilor apar şi nume de social-democraţi într-un viitor Guvern. Cele mai dorite posturi din Guvern care vor fi lăsate libere în cazul unei restructurări sunt Justiţia, Apărarea şi Internele. În presa ultimelor zile au apărut diferite garnituri guvernamentale. Astfel, în timp ce postul Monicăi Macovei e posibil să ajungă la UDMR, favorit pentru Interne este Radu Stroe. Pe Norica Nicolai, premierul ar vedea-o mai degrabă la Ministerul Muncii unde este luat în calcul şi Paul Păcuraru. Ministerul Apărării n-are încă un titular.

Bursa zvonurilor din mediul politic, pe filieră liberală, îl dă drept favorit pentru postul de ministru al Apărării pe social-democratul Cristian Diaconescu. Oferta ar fi fost lansată de PNL, ca monedă de schimb pentru susţinerea noului guvern în Parlament. Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu, neagă orice negociere pe acest subiect cu liberalii şi infirmă speculaţiile despre numirea sa ca ministru al Apărării sau la Internelor.

Radu Stroe ar fi o variantă şi pentru Ministerului Transporturilor. Pe lângă democraţi, vor fi şi câţiva liberali ce urmează să fie îndepărtaţi din Executiv. Sebastian Vlădescu ar putea fi înlocuit de Dan Radu Ruşanu, iar Dan Motreanu schimbat cu Ludovic Orban sau cu un reprezentat al UDMR. Eugen Nicolăescu şi Varujan Vosganian rămân pe loc, în timp ce Adrian Cioroianu este din nou propus şef la Externe.

Pe lângă Justiţie, UDMR-ului s-ar putea alege cu viitorul Minister al Dezvoltării Regionale. Incertă rămâne deocamdată soarta Ministerului Educaţiei, pe care nimeni nu-l vrea vrea. Surse PNL au declarat că majoritatea liderilor liberali nu se mai implică deloc în decizia privind restructurarea Guvernului. Hotărârea îi aparţine în exclusivitate premierului. Potrivit surselor liberale, Tăriceanu va fi responsabil pentru hotărârea privind componenţa politică a Guvernului, iar ceilalţi lideri liberali se vor implica în stabilirea miniştrilor.

Antena 3

×
Parteneri
Ninge în toiul lunii mai, pe Transalpina. Avertisment pentru șoferi
x close