Antena 3 CNN Politică Legăturile preşedintelui cu Securitatea

Legăturile preşedintelui cu Securitatea

Legăturile preşedintelui cu Securitatea
07 Feb 2007   •   08:35

Continuă dezvăluirile în legătură cu trecutul lui Traian Băsescu, înainte de 1989. ?Evenimentul zilei? publică un fragment dintr-un interviu cu Petre Roman în care fostul lider democrat vorbeşte despre relaţia dintre Traian Băsescu şi Marin Antonescu, ofiţer de Securitate care lucra sub acoperire în Belgia. Petre Roman susţine că anii 1990, pe când ocupa funcţia de preşedinte al Partidului Democrat, Traian Băsescu i-a prezentat, un fost ofiţer de informaţii externe al Securităţii, Marin Antonescu, cu recomandarea ca acesta să fie primit în partid. Antonescu era la vremea aceea prefect PDSR de Dâmboviţa. Traian Băsescu i l-ar fi prezentat pe Antonescu drept superiorul său pe linie profesională de la Anvers şi l-a descris ca pe ?un om serios şi profesionist, cu care se poate colabora?. Ulterior, Roman a aflat că, în aceeaşi perioadă în care Băsescu era şef NAVROM la Anvers, Antonescu a fost ofiţer sub acoperire la Ambasada României din Bruxelles.

Relaţia dintre Antonescu şi fosta Securitate a fost deconspirată şi de CNSAS, încă din decembrie 2005. Numele său figurează de altfel pe listele cu foşti ofiţeri de securitate care au desfăşurat activităţi de poliţie politică, publicate de Colegiul în Monitorul Oficial. Însă verdictul CNSAS nu se referă la activităţile lui Antonescu în Belgia, ci doar la cele desfăşurate în ţară, în calitate de locotenent major şi căpitan la Inspectoratul Judeţean Dâmboviţa.

Antonescu a recunoscut pentru ?Evenimentul Zilei? că se întâlnea frecvent la Anvers cu Traian Băsescu, dar neagă faptul că între ei ar fi fost vreo relaţie şef - subordonat. Şi preşedintele Traian Băsescu neagă că Antonescu i-ar fi fost şef şi spune că fostului lider al PD, Petre Roman, îi joacă memoria feste.

Misiunea preşedintelui Traian Băsescu la Agenţia economică a României la Anvers, în perioada 1987-1989, rămâne o chestiune extrem de controversată, Băsescu fiind acuzat în mai multe rânduri că ar fi fost colaborator al Securităţii.

Antena 3

×
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close