Antena 3 CNN Politică Legea berii trece în forma neagreată de Băsescu

Legea berii trece în forma neagreată de Băsescu

Legea berii trece în forma neagreată de Băsescu
28 Mar 2007   •   23:21

Scutirile de la plata obligaţiilor bugetare înregistrate la data de 31 decembrie 2003, reprezentând accize, impozite pe profit şi TVA datorate de întreprinderile mici şi mijlocii din industria berii, vor rămâne în vigoare, a decis miercuri plenul Senatului, care a reexaminat actul normativ la solicitarea preşedintelui Traian Băsescu. Plenul Senatului a aprobat cu 52 de voturi pentru, 4 împotrivă şi 3 abţineri raportul întocmit de Comisia juridică, dar care nu vizează chestiunile ridicate de şeful statului, întrucât Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra acestora constatând că sunt constituţionale.

Preşedintele Traian Băsescu a arătat în cererea de reexaminare că legea berii trimisă de Parlament spre promulgare contravine art. 87-89 din Titlul IV privind concurenţa, impozitarea şi armonizarea legislativă a Versiunii Consolidate a Tratatului de Instituire a Comunităţii Europene, precum şi legislaţiei secundare adoptate în baza acestuia.

De asemenea, şeful statului a mai semnalat că, potrivit prevederilor sus menţionate, dar şi prevederilor privind procedurile naţionale în domeniul ajutorului de stat, aceste ajutoare sunt incompatibile cu Piaţa comună.

Curtea Constituţională, după ce a fost sesizată de 51 de deputaţi, a constatat însă constituţionalitatea legii. Ca atare, în raportul Comisiei juridice se arată că deciziile Curţii Constituţionale, de la data publicării în Monitorul Oficial, sunt general obligatorii şi au putere numai pentru viitor, potrivit Constituţiei.

Potrivit raportului Comisiei juridice, în ceea ce priveşte dispoziţiile din Tratatul UE citate de şeful statului, Curtea Constituţională a constatat că nu există în prezent o reglementare legală internă, de drept material, cu privire la ajutorul de stat. Comisia juridică a mai arătat că recomandarea preşedintelui din cererea de reexaminare, potrivit căreia pentru viitor propunerile legislative ar trebui să fie verificate din punct de vedere al compatibilităţii cu legislaţia europeană, este ?neavenită într-o cerere de reexaminare, eventual putea să facă obiectul unui mesaj?.

Legea berii are ca obiect de reglementare instituirea unor măsuri financiare pentru societăţile mici şi mijlocii din industria berii, respectiv anularea obligaţiilor bugetare înregistrate la data de 31 decembrie 2003, reprezentând accize, impozite pe profit şi TVA, datorate de societăţile din domeniu, precum şi anularea obligaţiilor fiscale accesorii reprezentând dobânzi, penalităţi şi majorări de întârziere aferente obligaţiilor fiscale scutite, calculate până la data intrării în vigoare a legii.

Camera Deputaţilor este cameră decizională.

Rompres

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close