Antena 3 CNN Politică Legea referendumului a trecut de Cameră

Legea referendumului a trecut de Cameră

Legea referendumului a trecut de Cameră
06 Feb 2007   •   13:26

Modificările făcute de PSD la legea referendumului au fost analizate şi adoptate marţi în plenul Camerei Deputaţilor. 215 parlamentari au votat ?pentru?, 56 au fost ?împotrivă? şi unul singur s-a abţinut. Principalul amendament adus de PSD se referă la faptul că suspendarea din funcţie a şefului statului să fie realizată de jumătate plus unu din numărul celor care se prezintă la vot, mult mai uşor decât înainte. Vechiul act normativ prevedea ca suspendarea preşedintelui României să poată fi făcută cu jumătate plus unu din voturile tuturor românilor înscrişi pe liste.

Reacţia PD
Ca reacţie la adoptarea legii referendumului, Partidul Democrat a anunţat că va contesta la Curtea Constituţională modificarea legii aprobată de Camera Deputaţilor. Democraţii invocă două articole din Constituţie, unul referitor la procedura de alegere a preşedintelui, iar cel de-al doilea contestă aplicarea retroactivă a noilor prevederi. Pe de altă parte, democraţii sunt convinşi că modificarea legii a fost posibilă în urma unui complot pus la cale de PNL şi UDMR cu partidele din opoziţie. În ajutorul democraţilor au sărit şi membrii PLD, care au acuzat şi ei un complot pus la cale de liberali pentru a-l suspenda şi apoi demite pe Traian Băsescu.

Liberalii se justifică
Liberalii se apără şi spun că modificarea legii referendumului era esenţială, dar nu pentru demiterea actualului preşedinte. În plus, ei spun că un referendum pe această temă este departe de a fi organizat. Premierul Tăriceanu a precizat că demersul de schimbare a legii referendumului nu vizează actualul preşedinte. Pe durata mandatului lui Traian Băsescu se va ţine cont de actuala lege, pentru că aşa este normal din punct de vedere juridic, a adăugat primul ministru.

Antena3.ro

×
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close